Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Gemalen draaien op volle toeren

De afgelopen dagen is er in Zeeland veel neerslag gevallen. De gemalen van de Zeeuwse waterschappen pompen op volle toeren om het regenwater af te voeren. Ook de uitwateringssluizen doen hun werk. Het water in de sloten wordt door de gemalen naar bijvoorbeeld de Oosterschelde, Westerschelde en het Veerse Meer afgevoerd. Met name in de gebieden ten noorden van de Westerschelde staan de waterpeilen van de sloten boven de streefpeilen. In Zeeuws-Vlaanderen zijn de peilen nagenoeg op het normale winterpeil.

In de hele provincie, maar vooral ten noorden van de Westerschelde, staat veel water in de sloten. Op Noord-Beveland is bij gemaal Willem nabij Geersdijk een extra pomp geplaatst om het regenwater uit het achterliggende gebied af te voeren. Hierdoor is de capaciteit voor het wegpompen van water bij dit gemaal flink toegenomen zodat het water uit het achterliggende gebied sneller afgevoerd kan worden. Zowel gemaal Willem als de pomp voeren water af naar het Veerse Meer. Doordat de afvoergebieden van gemaal Willem en gemaal De Valle bij Colijnsplaat enkele jaren geleden aan elkaar gekoppeld zijn, kan overtollig water ook via het gemaal bij Colijnsplaat afgevoerd worden naar de Oosterschelde. Daar werkt ook de uitwateringssluis water naar buiten toe. Het koppelen van de afvoergebieden is een maatregel die voortvloeide uit eerdere situaties waarin veel neerslag viel. In andere delen van Zeeland is het nog niet nodig om extra pompen te plaatsen. Wel staan pompen gereed die ingezet kunnen worden op plaatsen waar water weggepompt moet worden. Het waterschap houdt het water in de hoger gelegen gebieden vast zodat lager gelegen gebieden ontlast worden. Het vasthouden van water wordt met stuwen geregeld. Alle buitendienstmedewerkers van waterbeheer zijn volop in de weer om het water in goede banen te leiden.

Rijkswaterstaat verlaagt momenteel het waterpeil in het Veerse Meer door via de Katse Heule en de Zandkreeksluis water af te voeren naar de Oosterschelde. De gemalen die water op het Veerse Meer lozen kunnen op die manier het water beter kwijt. De provincie zorgt voor verlaging van het peil van het Kanaal door Walcheren zodat de gemalen Boreel en Poppekinderen (beide aan de randen van Middelburg) het water van het Walcherse achterland goed kunnen afvoeren op het kanaal.

Uiteraard is het waterschap paraat en houden de medewerkers van de afdeling Waterbeheer de waterpeilen in de sloten en de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten. Mocht het nodig zijn maatregelen te nemen, dan zal het waterschap actie ondernemen.