Gemeente Kampen

Koninklijke Erepenning voor jubilerende postduivenvereniging

13-11-2010
Op zaterdag 13 november wordt door burgemeester Bort Koelewijn tijdens de jubileumdag van Postduivenliefhebbersvereniging De Postduif een Koninklijke Erepenning uitgereikt ter ere van het 100-jarig bestaan van de vereniging.

De oudste postduivenliefhebbersvereniging van Kampen werd opgericht op 10 november 1910. Op 11 maart 1911 werd de Koninklijke goedkeuring verkregen over de reglementen en de statuten, waarna in april 1911 de eerste wedvlucht gehouden werd vanaf Zwolle. Dit was gelijk een ongelukkige vlucht, want van de 24 duiven bleven er 14 achter.

De vereniging is geen afspiegeling van de hedendaagse duivensport, die in snel tempo vergrijst en in ledental terugloopt. De grote kern van de vereniging wordt namelijk gevormd door personen in de leeftijd van veertig en vijftig jaar.

P.V. de Postduif is een bloeiende vereniging met een rijk verleden. Dit verleden kenmerkt zich niet alleen door de vele goede sportieve prestaties, maar ook door vertegenwoordigingen in besturen van kring, afdeling en regio. De leden hebben daarbij niet alleen oog voor de directe duivensport, maar ook voor de organisatie van verschillende acties voor goede doelen.

De successen
Het eerste grote succes was op 24 juli 1932. Een blauwe doffer van de heer Berend van den Beld kwam na 8.34.57 uur vanuit Bordeaux als eerste thuis en behaalde daarmee de eerste plaats.

Er moest lang worden gewacht op het volgende grote succes, dat kwam zo'n 25 jaar later. Vervolgens moest er weer meer dan twintig jaar worden gewacht op de daaropvolgende twee grote successen. De laatste die aan het grote succes heeft mogen proeven is de voorzitter van P.V. De Postduif de heer Wim Diender. Op 20 mei 1995 was het een weduwduivin die vanuit Etampes pijlsnel naar de Branderdijk te Grafhorst vloog.

Opmerkelijk was verder dat de jeugdleden Jan en Arnold Diender in 1969 tot de beste jeugdliefhebbers van Nederland werden gekroond, wat hen zelfs een legpenning van Z.K.H. Prins Bernhard opleverde.

Door de Tweede Wereldoorlog konden de duivenconcoursen niet meer worden gehouden. De duivenliefhebbers moesten hun duiven bij de bezetter inleveren.

Clubgebouw
In 1952 kon de vereniging het pand van Cornelis Velman in de Voorstraat aankopen. Ruim twaalf jaar later verhuisde de vereniging naar de Buitensingel. Bijna veertien jaar later, in de nacht van 12 op 13 juni 1979 brandde het clubgebouw aan de Buitensingel volledig af. Vervolgens werd door de gemeente een pand in de Graafschap aangeboden.

Onder leiding van vier leden werden in 1979, 1980 en 1981 zeer geslaagde huishoudbeurzen georganiseerd. Het geld dat hiermee werd opgehaald, werd in een bouwfonds gestort. In september 1979 werd op de oude locatie de eerste paal de grond in geslagen voor een nieuw clubgebouw en in december 1979 werd het nieuwe onderkomen van De Postduif geopend.

Organisatie acties
In de jaren '80 werden door P.V. De Postduif concoursen georganiseerd voor de actie 'Polio de wereld uit'. In 1992, 1994 en 1995 werden er voetbaltoernooien georganiseerd, waaraan alle verenigingen uit de afdeling konden deelnemen. De inleg en de sponsorgelden konden worden overhandigd aan het Koningin Wilhelminafonds, de Nierstichting en Stichting Philadelpia.

Verder waren de leden ook betrokken bij de opzet van het eerste samenspel de KIJCC. Er werden in dit samenspel concoursen georganiseerd waarbij de inleg werd overhandigd aan het Rode Kruis, zodat langdurig zieken een bootreis op de Henry Dunant kon worden aangeboden en daarnaast aan de stichting Klimop voor een dagverblijf voor geestelijk gehandicapten.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |