Landelijk Aktie Komitee Scholieren

BLOGS

Slecht drempels voor vmbo'er

"Het vmbo-t bereidt voor op het havo". Deze wettekst lijkt gemakshalve vaak vergeten te worden: scholen blokkeren de aansluiting tussen vmbo en havo door het stellen van soms bizar hoge aanvullende eisen. Deze situatie moet veranderd worden.

In Nederland kennen we een vroeg selectiemoment, 12 jaar, en teveel scholieren komen in het verkeerde `onderwijshokje' terecht. Het domste wat je dan kan doen is deze hokjes dichttimmeren. Bovendien zijn er veel scholieren die door willen leren. Van Bijsterveldt heeft zelf ook gestapeld en is van het vmbo via het havo minister geworden.

Het is goed om te zien dat er nu eindelijk een breed debat op gang komt, alhoewel dit eerst niet nodig leek. Van Bijsterveldt heeft een halfjaar geleden nog toegezegd de overstap te verbeteren en hierover afspraken te maken met de VO-raad. Die sectororganisatie heeft met het LAKS en de ouderorganisaties vervolgens afgesproken een eind te willen maken aan deze aanvullende eisen.

Vreemd genoeg antwoordde Van Bijsterveldt op diverse Kamervragen vorige week dat zij voor het bestaan is van aanvullende eisen. Ook de VO-raad stelt inmiddels dat `aanvullende eisen in het belang van de scholier zijn'. Klinkklare onzin, volgens onderzoek van de overheid zijn er
1.100 vmbo'ers die geremd worden door aanvullende eisen.

Misschien komt deze reactie doordat het wat oneerbiedig lijkt richting het vmbo. Immers: die onderwijssector kampt met een slecht imago en begint leeg te lopen, en om dan de poorten richting het havo open te stellen is niet in het belang van de minister. Toch zou dit moeten gebeuren: iedere scholier die door wil leren moet die mogelijkheid krijgen dat te proberen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het havo-examen makkelijker of minder waar wordt.

Schoolbesturen zijn ook niet gelukkig met het afschaffen van de aanvullende eisen. In Nederland hechten we veel waarde aan cijfers en scholen worden dus afgerekend op hun slagingspercentages. Instromende vmbo'ers zijn een `risicogroep': het slagingspercentage kan door die groep kelderen en dus houden veel havo-scholen de poort angstvallig dicht. Het is onbegrijpelijk dat scholen niet in het belang van de leerling denken. Helaas geldt dit inmiddels ook voor de VO-raad.

Het is wel van belang de overstap tussen de niveaus zo goed mogelijk te begeleiden. Een toekomst op het havo is immers niet voor iedere vmbo'er verstandig en enige bescherming is op z'n plaats. Dit moet persoonlijk tussen school, leerling en ouders worden afgestemd, en niet door bindende en soms strenge aanvullende eisen. Daarna moet de school haar verantwoordelijkheid nemen en de toekomstige havisten goed voorbereiden op de komende cultuurverandering.

Dat scholen eisen stellen voor scholieren die op hun 12e de school binnen komen, is te begrijpen, ook omdat het advies van de basisschool meetelt en er bijna altijd uniforme toetsing plaatsvindt. Dat je vmbo-diploma soms niet genoeg blijkt om in de vierde klas van het havo in te stromen, echter niet. Een ander probleem is dat de aanvullende eisen voor veel scholieren erg onduidelijk zijn omdat er veel variatie is tussen scholen en de eisen vaak veranderen. Scholieren krijgen in de status quo soms dus al onvoldoende mogelijkheid om te voldoen aan de eisen.

Het vmbo-diploma moet gewoon weer een toegangskaartje worden voor het havo. Op deze manier kan ieder talent optimaal ontwikkeld worden. Het is te hopen dat na de schoolbesturen, VO-raad en minister, het parlement de deur nu eens níet angstvallig dichthoudt en ambitie wél wil stimuleren. Op de kenniseconomie!


------
Dit opinieartikel is geschreven door LAKS-voorzitter Steven de Jong en ook verschenen in de Volkskrant op 13 november 2010