Persbericht provincie Antwerpen

13 november 2010

Gouverneur Cathy Berx roept coördinatievergadering samen met betrekking tot de wateroverlast

Wateroverlast over de hele provincie Antwerpen maken provinciale coördinatie van de inzet van de hulpdiensten noodzakelijk

----------
Gouverneur Cathy Berx heeft vanavond om 17u30 een coördinatievergadering bijeengeroepen. De aanhoudende regenval van de laatste twee dagen heeft over heel de provincie Antwerpen voor wateroverlast gezorgd.

Een veertigtal gemeenten in de provincie Antwerpen kampen momenteel met wateroverlast. De burgemeesters van de gemeenten Borsbeek, Boechout en Hemiksem hebben het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Heist-op-Den-Berg en Antwerpen zijn momenteel in operationele coördinatie. Verder zijn er nog kritieke punten gesignaleerd in Mol, Geel, Retie, Willebroek en Ranst.
Algemeen wordt gesteld dat er meer maatregelen genomen moeten worden, als de regen aanhoudt.
Gouverneur Berx riep deze vergadering samen omdat een coördinatie van de middelen van onder andere de brandweerdiensten en de Civiele Bescherming noodzakelijk is. De gouverneur tracht de middelen zo evenwichtig mogelijk te verspreiden, zodat het water op de meest efficiënte wijze weggepompt kan worden. Hiertoe zit zij samen met de verantwoordelijken van elke discipline (brandweer, politie, dringende medische hulpverlening, civiele bescherming, defensie en informatie), het diensthoofd waterbeleid provincie Antwerpen en de belangrijkste waterbeheerders (VMM, Waterwegen en Zeekanaal en nv De Scheepvaart).

De situatie wordt permanent opgevolgd. De verschillende hulpdiensten en de waterbeheerders zetten momenteel man en macht in om het overtollige water weg te pompen en hulp te verlenen waar nodig.
Preventieve maatregelen zoals het vullen van 10 000 zandzakken werden genomen. Het Rode Kruis heeft 15 bussen van 9 personen ter beschikking voor een eventuele evacuatie. Er kunnen 200 bedden ingezet worden. De operationele eenheden van Defensie zijn in paraatheid gebracht.

Zondag 14 november om 10u30 wordt de toestand opnieuw geëvalueerd met alle betrokkenen.

Aanbevelingen aan de bevolking
- Luister naar radio en televisie.
- Volg www.overstromingsvoorspeller.be .
- Vermijd verplaatsingen tenzij ze strikt noodzakelijk zijn.
- Bel in geval van wateroverlast niet nodeloos naar het noodnummer 100 om overbelasting bij het HC100 te vermijden. Ga eerst na of er een gemeentelijk noodnummer beschikbaar is. Bel zeker wel naar het noodnummer 100 wanneer het water in contact dreigt te komen met de elektriciteitsvoorziening.

- Indien er een kans bestaat dat u moet evacueren:
Sluit de gaskraan, zet elektriciteit en verwarming uit.
Mee te nemen bij evacuatie: identiteitskaart, SIS-kaart, geld, waardevolle zaken, belangrijke telefoonnummers; zo mogelijk kopie van belangrijke papieren (verzekering), noodzakelijke medicatie, GSM en oplader, kindergerief, toiletgerief, eten en drank voor 1 dag

Gouverneur Cathy Berx