Ministerie van Defensie

Hydrografen zetten Senegal op de kaart

12 november 2010, 16.19 uur

Een LCRM (Landing Craft Rubber Motorised) diende als opnemingsvaartuig voor het hydrografische team. Foto: ministerie van Defensie

Het hydrografische Rapid Environmental Assessment team heeft in 2 dagen tijd het Senegalese landingsgebied tijdens de internationale amfibische oefening Emerald Move in kaart gebracht. Het 5-koppige team levert daarmee onmisbare informatie voor de veilige inzet van de vaartuigen van het Korps Mariniers, die er de komende dagen gaan landen.

Een opnemingsvaartuig voer 15 uur in parallelle, rechte lijnen met een vaste onderlinge afstand, door de monding van de rivier Saloum. Iedere zandbank, ondiepte en ieder obstakel in een gebied van 30 vierkante kilometer werd daarbij nauwkeurig in kaart gebracht.

Onbekende wateren

De peilingen en metingen resulteerden in een kaart met dieptelijnen. Foto: ministerie van Defensie

De laatste hydrografische gegevens van de Saloum stammen uit 1967. De hydrografen karteerden tevens de 500 meter brede zijarm Marigot de Ndangane. Deze riviertak komt op geen enkele zeekaart voor. Aan boord werden de verzamelde gegevens gecombineerd met satellietbeelden en geanalyseerd, wat resulteerde in een overzichtelijk beeld van het gebied.

Bijdrage aan civiele veiligheid

Het team stuurt de verzamelde informatie door naar de Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine in Den Haag. Uiteindelijk wordt de informatie verwerkt in officiële zeekaarten. Hiermee levert de dienst ook een essentiële bijdrage aan de maritieme veiligheid voor de civiele scheepvaart in Senegal.

Achtergrondinformatie

* Defensie op weg naar West-Afrika
* Defensie traint expeditionair optreden in Senegal
* Over Hydrografie