Waterschap Brabantse Delta


Wateroverlast in West-Brabant

Waterschap Brabantse Delta is in verband met de huidige wateroverlast in hoogste staat van paraatheid gebracht. De medewerkers van het waterschap zijn continu in het gebied actief om de situatie te monitoren en waar mogelijk maatregelen te treffen.

In het gehele gebied van het waterschap staat het water zeer hoog. Op meerdere plaatsen zijn akkers en weilanden ondergelopen en op enkele plaatsen staat er water op straat. Alle gemalen werken op maximale capaciteit. De stuwen zijn optimaal ingezet om het water af te voeren. Desondanks is er zo veel water dat de retentiebekkens ingezet worden om dit water te bergen.

Sinds afgelopen donderdag is 60 millimeters regen gevallen. De verwachte regenval van 30 tot 50 millimeters noopt tot extra maatregelen. Op diverse plaatsen zijn extra pompen ingezet om het water sneller af te voeren.

De scheepvaart in het gehele Mark-Vlietsysteem is stil gelegd omdat er te veel water met een te hoge snelheid doorheen stroomt.

Ons standpunt is stedelijke gebieden en gebieden met intensieve teelt zo veel mogelijk te ontzien. Daar worden de retenties en extra pompen ingezet en om daarna pas wateroverlast op graslanden en akkerbouwgebieden te laten ontstaan.

Problemen kunt u melden via het calamiteitennummer: T 06 52 39 80 94