KRO

KRO Brandpunt: Overgeleverd aan de efficiency in de zorg

Uitzenddatum: 14/11/2010

KRO Brandpunt komt op zondag 14 november (22.15 uur, N2) met een reportage over patiënten die zijn overgeleverd aan de efficiencymaatregelen van de zorg en door gebrek aan tijd niet meer de juiste aandacht krijgen. Verder in Brandpunt: hoe overleeft Gerd Leers als politicus? En tot slot een reportage over de oplossing van het daklozenprobleem.

Voor het verwisselen van een incontinentieluier staat één minuut. Uren op de wc zitten, slapen in de eigen ontlasting en regelmatig zestien uur per etmaal gedwongen op bed. Het komt allemaal voor in het tehuis van Mies de Koningh. Ze hebben door efficiencymaatregelen daar nauwelijks meer tijd voor Mies die aan Parkinson lijdt. Haar man Hans zit alleen thuis, radeloos en woedend over de behandeling die zijn vrouw krijgt. Overgeleverd aan tabellen en behandelroutes. De zorg als bio-industrie.

Als burgemeester was hij de koning van Maastricht, maar Geert Wilders noemt Gerd Leers nu al de zwakste schakel van het kabinet. Leers dacht revanche te kunnen nemen voor zijn oneervolle vertrek als burgervader door minister van Immigratie en Asiel te worden in het kabinet Rutte. Maar amper een paar weken op het pluche ligt hij al in een spagaat. Als hij hard opereert krijgt hij aan het stok met de oppositie, is hij te soft dan botst hij met de PVV. In KRO Brandpunt geven Hans Wiegel en Ella Vogelaar tips aan Gerd Leers hoe hij als politicus kan overleven in deze voor hem zo lastige tijd.

Geef een dakloze van de ene op de andere dag een eigen huis en hij wil nooit meer terug naar de straat. Het is een even simpele als revolutionaire oplossing voor het daklozen probleem. KRO Brandpunt volgt Marco die vorige week de sleutel kreeg van zijn eigen huisje na jarenlang zwerven over straat en slapen in de open lucht. Hij heeft het gevoel dat zijn leven nu echt kan gaan beginnen. Eindelijk kan hij zijn problemen oplossen, in alle rust, zonder de stress van de straat.

KRO Brandpunt, 14 november, 22.15 uur, Nederland 2