Ingezonden persbericht


Persbericht 9 november 2010

Dansvoorstelling met optreden van Julia Mitomi (finaliste So You Think You Can Dance) in KAdE

Zondagmiddag 14 november treedt Julia Mitomi op in het Auditorium van kunsthal KAdE. Mitomi danst in een solo voorstelling, waar het gebruik van schaduw centraal staat. Deze dansvoorstelling is door regisseur Gerard Mosterd speciaal voor de tentoonstelling 'ShadowDance' gemaakt. De voorstelling is gratis toegankelijk op vertoon van een entreebewijs van KAdE.

Over regisseur Gerard Mosterd
In zijn interdisciplinaire en fysieke voorstellingen legt Mosterd een voortdurende obsessie voor het definiëren van identiteit bloot. In het bijzonder het contrast tussen de Westerse en niet Westerse identiteit blijft hem uitdagen en zelfs nog specifieker: die van de Westerse en Aziatische. Centraal in zijn werk staat het schaduwprincipe als reflectie van de Aziatische wereldbeschouwing. De voorstelling wordt gedanst door de spectaculaire Japans-Duitse hip hop danseres en So You Think You Can Dance finaliste Julia Mitomi.

Datum: zondag 14 november 2010
Locatie: Auditorium KAdE, Smallepad 3, Amersfoort
Aanvang: 14.30 uur. Wees op tijd, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De voorstelling is gratis toegankelijk op vertoon van een entreebewijs van KAdE.

Deze dansvoorstelling is in samenwerking met Theater Film Café De Lieve Vrouw, Amersfoort.

'ShadowDance' t/m 9 januari 2011
Expositie over het gebruik van schaduw in de kunst.

Groepstentoonstelling met werk van
meer dan dertig internationaal opererende beeldend kunstenaars, die een fascinatie hebben voor het effect van schaduw.

Beeldmerk ShadowDance, kunsthal KAdE

De tentoongestelde werken in 'ShadowDance' verschillen qua inhoud en vorm. De gemeenschappelijke deler is het gebruik van schaduw als cruciaal beeldend middel; en dan in het bijzonder schaduw in beweging. De kunstenaars gebruiken schaduw als metafoor voor een scala aan - soms zware - thema's: tijd - alterego - kwaad - dood. Maar het fenomeen schaduw vormt ook een bron van inspiratie voor luchtiger werk, het creëren van illusies en schaduw'spel'. In 'ShadowDance' gaat het elektrische licht even uit en word je - met eeen denkbeeldige flakkerende kaars in de hand - meegevvoerd in de soms duistere maar ook speelse werelden die de kunstwerken oproepen. 'ShadowDance' is de eerste grote tentoonstelling in Nederland over het gebruik van schaduw in de kunst.

Lotte Reiniger, The Frog Prince (1954), Filmstill, courtesy of BFI

Zesendertig internationaal opererende kunstenaars
Vito Acconci (USA), Charles Atlas (USA), Dirck van Baburen (¹ NL), Aram Bartholl (DE), Christian Boltanski (FR), Jim Campbell (USA), David Claerbout (BE), Haim Elmoznino (IL), Mounir Fatmi (MA), Ellis Gallagher (USA), Hanna von Goeler (DE), Samuel van Hoogstraten (¹ NL), Mella JJaarsma (NL), William Kentridge (ZA), Ralph Kistler (DE), Germaine Kruip (NL), Couzijn van Leeuwen (NL), Gabriel Lester (NL), Zilla Leutenegger (CH), Mark Lewis (UK), Rafael Lozano-Hemmer (MX), Wolfgang Munch & Kiyoshi Furukawa (DE & JP), Serge Onnen (FR/ NL), Lotte Reiniger (¹ DE), Viviane Sassen (NL), Tomas Schats (NL), Hyo-Jung Seo (KR), Teresa Serrano (MX), Conrad Shawcross (UK), Sam Taylor-Wood (UK), The One Minutes (NL), Dimitri Vangrunderbeek (BE), Kara Walker (USA), Andy Warhol (¹ USA), Diet Wiegman (NL).

Diet Wiegman, Shadow Dancing, 2008

Affiche ShadowDance. Sam Taylor-Wood, Bram Stoker's Chair, 2005, C-print, 121.9 x 96.5 cm, courtesy: White Cube, Londen, UK

Catalogus
Speciaal voor 'ShadowDance' is een catalogus samengesteld met daarin het essay 'Het gat van de schaduw' van Edzard Mik. Een citaat van uit het essay: 'Schaduwen spreken tot ons. Ze prikkelen onze fantasie, spelen in op onze angsten en verlangens. Ze lopen achter ons aan, met ons mee en voor ons uit. Ze imiteren, persifleren en misvormen. Ze beangstigen, verduisteren, laten ons zo goed als verdwijnen, de ene keer gewild, de andere keer ongewild, en hinten in lichtzinniger ogenblikken op een ander, uiterst vluchtig bestaan, waarin niets nog van enig belang lijkt te zijn dan de gestalte die ze toevallig hebben gekregen'. De catalogus bevat tevens een flipboekanimatie van Tomas Schats en een bloemlezing van citaten en tekstfragmenten over schaduw, van Plato tot Peter Schlemihl en van Peter Pan tot Lucky Luke.

ShadowDance wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB)

Kunsthal KAdE

Bezoekadres
Smallepad 3
3811 MG Amersfoort

Postadres
Postbus 699
3800 MG Amersfoort

033-4225030
www.kunsthalkade.nl
Toegang: ¤ 7,-
¤ 3,50 CJP korting
¤ 3,50 studenten- of
65+ kaart
Tot 18 jaar gratis

Over Kunsthal KAdE
KAdE organiseert tentoonstellingen op het gebied van (moderne) kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse cultuur. KAdE heeft geen eigen collectie, maar is met haar tentoonstellingen op het gebied van moderne kunst en architectuur, naar buiten gericht en open voor impulsen vanuit de hele wereld. KAdE is een levendige plek met een café en winkel. Kunsthal KAdE bestaat sinds 1 mei 2009. In het eerste jaar heeft KAdE onder meer de volgende tentoonstellingen samengesteld: 'Wonderland, Through the Looking Glass', 'vanlieshoutvanlieshout', Frank Halmans, Henry Coombes, 10 jaar The One Minutes, 'Happy Families'| Studio Makkink & Bey, 'Sammlung Boryna' | Marcel van Eeden, 'BALLS TO THE WALL featuring KRAPP KAPP' | Charlie Roberts, Boom!ng Amersfoort. Tien jaar bouwen in de stad, retrospectief Tom Claassen (t/m 29 augustus 2010).

Hoofdsponsoren KAdE

Alle activiteiten van KAdE worden financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort en twee hoofdsponsoren:


* De Amersfoortse Verzekeringen


* Yokogawa Europe B.V.

(einde persbericht)



Ingezonden persbericht