Ingezonden persbericht




Zondag 14 november, 15.30 uur

Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 15 euro / 12 euro

Narratio Quartet

met late strijkkwartetten van Beethoven

Het Narratio Kwartet maakte een jaar geleden grote indruk, meer dan voldoende reden hen terug te vragen, en legt zich voornamelijk toe op de monumentale en bijna modernistische late strijkkwartetten van Beethoven.

Op 14 november zijn dat de opusnummers 131 en 132.

Afsluitend een citaat uit de uiterst lovende recensie van Jeanette Vergouwen in de PZC vorig jaar: 'De late strijkkwartetten zijn absolute meesterwerken, vaak grillig met een afwisseling van stugge, stevige akkoorden, grommende begeleidingen, serene passages en lyrische melodielijnen....Fantastisch was dat alles heel transparant bleef. Een geweldig concert, gewoon subliem.’

Bezetting: Johannes Leertouwer en Anneke van Haaften (viool), Sirkka Liisa Kaakinen-Pilch (altviool) en Viola de Hoog (cello)

Woensdag 24 november, 21.30 uur

Schuttershof, Schuttershofstraat 1, Middelburg

Entree: 12 euro / 10 euro

Chris Speed /Jim Black 'Benefit Band'

feat. Chris Speed (tenorsax/klarinet), Jim Black (drums), Trevor Dunn (bas) en Oscar Noriega (altsax)

Zo op het eerste gezicht, en ook op het tweede en derde, een absolute droomband. Onder de naam "Benefit Band" zijn vier topmusici verenigd, stuk voor stuk grote namen uit de New Yorkse downtown-scene. Zo is Bassist Trevor Dunn een vaste waarde in de bands van niet de minsten als John Zorn en Mike Patton. Het dynamische duo Chris Speed en Jim Black, beiden afkomstig uit Seattle, maakte furore in de bands van Dave Douglas, Kurt Rosenwinkel, Uri Caine, maar ook in die van Laurie Anderson. Met name Jim Black is een werelddrummer in alle betekenissen van het woord, zo kunnen bezoekers van Schuttershof, die hem reeds eerder aan het werk zagen, bevestigen.

Zondag 28 november, 15.30 uur

St. Jacobskerk Oude Markt 2, Vlissingen

Entree: 15 euro / 12 euro

Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul van Nevel

met werk van o.a. Dufay, Binchois en Tinctoris

Het beste koor van Nederland, Huelgas-dirigent Paul van Nevel en laat-middeleeuws repertoire uit de Lage Landen, dat lijkt een gouden combinatie en dat is het ook.

Het is met name de streek Henegouwen, in Belgisch Wallonië, welke centraal staat.

Momenteel geen bolwerk van kunst en cultuur, maar in de periode 1400 tot 1580 Ă©Ă©n van de belangrijkste voedingsbodems voor het ontstaan van de polyfone koorzang. In de regio rond Nijvel, Doornik en Binche waren talrijke kathedraalscholen, die zangers en componisten opleidden, die later de Zuid-Nederlandse polyfone koorzang uitdroegen en verspreidden over heel Europa.

Het Nederlands Kamerkoor brengt muzikale hoogtepunten uit het Henegouwen van weleer van niet de minste componisten als Guillaume Dufay, Gilles Binchois en Johannes Tinctoris, opgedoken door oude muziek-specialist Paul Van Nevel, oprichter en dirigent van het zeer vermaarde Huelgas ensemble.

Van Nevel is tevens ere-gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor.