Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Demonstratie bij nieuw detentiecentrum Rotterdam

Zondag 14 november a.s. wordt een solidariteits-/lawaaidemonstratie gehouden bij het nieuwe detentie- en uitzetcentrum Rotterdam, Grubbenvorststraat 7.
We willen de vastzittende migranten een hart onder de riem steken én een duidelijk signaal tegen het beleid van 'uitsluiten, opsluiten en uitzetten' laten horen.

Afgelopen zomer werd het nieuwe detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam Airport in gebruik genomen. Het centrum ligt pal op de start- en landingsbaan, met als gevolg kerosinestank en zware overlast van vliegtuigen.

Er bereiken ons verontrustende verhalen over de omstandigheden in het centrum. We horen over zelfmoordpogingen, over mensen met hartklachten die desondanks gedeporteerd dreigen te worden. Daarnaast de verhalen die we uit andere gevangenissen kennen: volstrekt ontoereikende medische zorg, onverschillige bewakers, intimidatie en veelvuldig gebruik van mensonterende isoleercellen.

Bovenal verzetten wij ons tegen het schandelijke migratiebeleid, dat met deze nieuwe regering alleen maar nieuwe dieptepunten tegemoet zal gaan. Binnen het kapitalistische systeem van hebzucht en winststreven is geen aandacht en geen plek voor de slachtoffers van opsluiting en deportatie. Een systeem dat door middel van onderdrukking en uitbuiting van de rest van de wereld een ongekende 'welvaart' in het Westen gecreëerd heeft. Dit resulteert elders in honger, armoede, oorlog en vervolging, waarvoor mensen op de vlucht slaan. Het is stuitend dat zij vervolgens hier in gevangenissen of de illegaliteit belanden.

Wij staan voor een solidaire wereld zonder grenzen, waarin geen plaats is voor onderdrukkende instituties als staten, politie en gevangenissen.

Voor meer informatie over het nieuwe centrum:

http://www.dc-16.nl/situatie_nieuw_detentiecentrum_Rotterdam.html

Er wordt verzameld om 14 uur bij Randstadrail-station Melanchtonweg. Vandaar lopen we gezamenlijk naar het detentiecentrum.