Waterschap Aa en Maas

Aa en Maas zet waterbergingsgebieden in

Vanwege de hoge waterstanden van de Aa, zet waterschap Aa en Maas twee waterbergingsgebieden in. Het gaat in eerste instantie om het gecontroleerd onder water zetten van gebied Starkriet (25 ha, ca '50 voetbalvelden' groot in de gemeente Someren). Daarna zal Diesdonk (ook 25 ha, gemeenten Helmond en Asten) stapsgewijs onder water worden gezet. Beide gebieden zullen overtollig water van de Aa opvangen, om wateroverlast in de regio te voorkomen. Belanghebbenden, gemeenten, grondeigenaren en agrarische ondernemers worden op de hoogte gebracht.

Alle hens aan dek
Door de aanhoudende regen is de bodem verzadigd. Waterschap Aa en Maas heeft alle hens aan dek, de gemalen draaien op volle toeren om het water zo goed en snel mogelijk af te voeren. Via de Zuid-Willemsvaart, in beheer van Rijkswaterstaat, wordt ook extra water afgevoerd.

Medewerkers van Aa en Maas doen hun uiterste best om het water af te voeren naar minder kwetsbare percelen. Daarnaast controleren zij duikers op verstopping door takken en bladeren om een goede afvoer te garanderen. Ook vannacht zijn de medewerkers van Aa en Maas paraat.
* Zie kaart waterbergingsgebieden (pdf) . Beide gebieden zijn ingetekend. De contouren van Starkriet zijn exact ingetekend, de verwachting is dat het groen gearceerde gebied bij benadering enkele decimeters onder water komt te staan. Bij Diesdonk staat de maximale capaciteit weergegeven, de verwachting is dat een deel van het gebied onder water komt te staan.