Gemeente Heerlen

Persbericht

Datum: Zondag 14 november 2010
Tijd: 10:00 uur

Waterstand van de Maas:
Hulpdiensten Zuid-Limburg in hoogste staat van paraatheid

Gemeenten in Zuid-Limburg die aan de Maas grenzen zijn samen met de hulpdiensten Brandweer, GHOR en Politie alert op de stijging van het waterpeil van de Maas. De eerste voorzorgsmaatregelen zijn al in gang gezet.

Zo is er sinds zaterdagmorgen een regionaal team operationeel (ROT) actief dat periodiek bij elkaar komt en waarin de situatie bij voortduring wordt gemonitord en activiteiten op elkaar worden afgestemd. Leidend daarbij is het rampenbestrijdings-plan Hoogwater Maas van de veiligheidsregio Zuid-Limburg.

De actuele stand van zaken is dat op een aantal plekken langs de Maas er sprake is van overlast tengevolge van de overtollige regenval van de laatste dagen, maar dat dit nog niet heeft geleid tot problemen met betrekking tot de hulpverlening op deze plekken. Uit voorzorg zijn een aantal aan de Wilhelminakade in Maastricht geparkeerde personenauto's op last van de gemeente Maastricht weggesleept en worden veehouders benaderd om hun vee uit de weilanden langs de Maas weg te halen.

De brandweer heeft uit voorzorg groot vermogen pompen van zusterkorpsen uit Midden- en noord Nederland laten komen in voor het wegpompen van kwelwater en regenwater.

Het ROT staat bij voortduring in contact met Rijkswaterstaat en de Waterschappen in Zuid Limburg, en met het ROT dat in Noord-Limburg actief is. De prognose van Rijkswaterstaat is, dat het Maaswater de komende uren nog stijgt tot 1700 m3/sec maar dat dit niet tot gevaarlijke situaties leidt.