Ingezonden persbericht


14 november 2010

Wateroverlast in de provincie Antwerpen momenteel overwegend stabiel

Uit de provinciale coördinatievergadering van vanochtend blijkt dat de kritieke punten in de provincie Antwerpen momenteel onder controle zijn

Op 14 november 2010 om 10u30 riep gouverneur Cathy Berx een tweede coördinatievergadering samen met betrekking tot de wateroverlast in de provincie Antwerpen. Behalve wat het zuiden van de provincie betreft, lijkt de toestand grotendeels onder controle. Het water dat zich nu in Brussel en Vlaams-Brabant bevindt, zal de komende uren vooral naar Antwerpen vloeien.

Hoewel de weersvoorspellingen de komende dagen gunstig zijn, blijven de hulpdiensten de situatie wel van dichtbij opvolgen. Het water dat zich nu in Brussel en Vlaams-Brabant bevindt, zal de komende uren immers naar de provincie Antwerpen vloeien. Er wordt dus in eerste instantie gekeken naar de regio Mechelen, Lier, Boechout en Ranst. De Zenne zou hierbij het grootste probleem vormen, aangezien al het water uiteindelijk in die rivier terecht zal komen. Het waterpeil is op verschillende plaatsen nog altijd hoger dan normaal, onder andere de kleine Nete ter hoogte van Herentals, de Schelde ter hoogte van Schelle en de Roerdomp in Geel. De gemeentebesturen die zaterdag een rampenplan afgekondigd hadden, hebben intussen afgeschaald.

Op de vergadering waren de verantwoordelijken van alle disciplines (brandweer, dringende medische hulpverlening, politie, civiele bescherming, defensie en informatie), de waterbeheerders (VMM, Waterwegen en Zeekanaal en nv De Scheepvaart) en het diensthoofd van het Waterbeleid provincie Antwerpen aanwezig. Defecte pompen werden inmiddels hersteld in opdracht van de gouverneur. Beslist werd: 1. dat de pompen op de kritieke punten geplaatst worden; 2. dat bijkomend zandzakken worden gevuld; 3. dat de drinkwatervoorziening zeker niet in het gedrang mag komen.

Brandweerdiensten, Civiele Bescherming en de operationele eenheden van Defensie pompen op verschillende plaatsen nog water weg. Ook worden nog steeds zandzakken gevuld en geleverd. De helikopter van de federale politie werd ingezet. De medische hulpdiensten staan stand-by als evacuatie nodig zou zijn. Er wordt bij het nemen van maatregelen voorrang gegeven aan woongebieden en de drinkwatervoorziening. De resultaten van de coördinatievergadering zijn inmiddels overgemaakt aan het Crisiscentrum van de federale regering.

Aanbevelingen aan de bevolking

- Luister naar radio en televisie.

- Volg www.overstromingsvoorspeller.be .

- Vermijd verplaatsingen tenzij ze strikt noodzakelijk zijn.
- Bel in geval van wateroverlast niet nodeloos naar het noodnummer 100 om overbelasting van het Hulpcentrum 100 te vermijden. Ga eerst na of er een gemeentelijk noodnummer beschikbaar is. Bel zeker wel naar het noodnummer 100 wanneer het water in contact dreigt te komen met de elektriciteitsvoorziening.


- Indien er een kans bestaat dat u moet evacueren: Sluit de gaskraan, zet elektriciteit en verwarming uit. Mee te nemen bij evacuatie: identiteitskaart, SIS-kaart, geld, waardevolle zaken, belangrijke telefoonnummers; zo mogelijk kopie van belangrijke papieren (verzekering), noodzakelijke medicatie, GSM en oplader, kindergerief, toiletgerief, eten en drank voor 1 dag. Gouverneur Cathy Berx
GSM 0486 58 41 47




Ingezonden persbericht