Nederlandse Vereniging van Journalisten

Digitaal alarmeringssysteem journalisten

donderdag 11 november 2010

Per 1 december voert de politie Utrecht, Gooi- en Vechtstreek en Flevoland het P2000 systeem in om de aangesloten media te informeren over incidenten die bij de meldkamer binnenkomen. De NVJ is `blij' dat het systeem nu geleidelijk landelijk wordt doorgevoerd. `Er kwamen veel klachten van journalisten binnen over de huidige informatiesystemen, waarbij de informatieverschaffing veelal verloopt via een woordvoerder van politie', aldus algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ.

Rijnmond werkt al sinds vijf jaar met het P2000 alarmeringssysteem. Daan Hakkenberg van het AD/Rotterdams Dagblad is `tevreden' over het systeem dat op de werkvloer `Pager' wordt genoemd. `De Pager, een pieper met tekstdisplay kleiner dan een mobiele telefoon, geeft alle meldingen die binnenkomen van kleine ongevallen tot grote branden. Uit de berichten moet je zelf opmaken of er iets aan de hand is waar je verder achteraan moet. Het is een aanvullende bron op andere bronnen die we hebben.'

In Utrecht, Gooi- en Vechtstreek en Flevoland worden de berichten die binnenkomen bij de meldkamer automatisch, zonder menselijke handeling, doorgestuurd naar de Pager (P2000-systeem). Maar niet alle. `In incidentele gevallen, bij levensgevaar of gijzeling, krijgt alleen de dienstdoende woordvoerder van politie het bericht binnen. Er zijn criteria in het systeem aangebracht welke berichten alleen naar de woordvoerder gestuurd worden.'

De NVJ pleit voor een informatiesysteem waarbij journalisten exclusief geïnformeerd worden. Het P2000-systeem is voor iedereen toegankelijk (http://monitor.livep2000.nl/). De politiekorpsen in Gelderland en Overijssel, die bij de doorvoering van het informatiesysteem gezamenlijk optreden maken de komende maanden een keuze of zij het P2000 systeem of de Communicator met sms-alerts gaan gebruiken. `Dat is een systeem waarop professionele journalisten (niet alleen bezitters van een Politieperskaart) aan kunnen sluiten en sms-alerts ontvangen. Het grote voordeel daarvan is dat je meer informatie kan geven omdat je met professionele journalisten te maken hebt', aldus de politiewoordvoerder van Gelderland-Midden. Ook dit systeem wordt net als P2000 met een zelfde systematiek automatisch gevoed met de meldingen die via de meldkamer binnenkomen.

De politiekorpsen Gelderland en Overijssel streven er naar om het systeem (P2000 of Communicator) per 1 februari 2011 in te voeren.

Auteur: Herman Spinhof