Opening fotocollectie '5 Opdrachten voor 1 theater' in DeLaMar Theater 14/11/2010 15:54

DeLaMar

Twee weken voor de officiële opening van het DeLaMar Theater door Koningin Beatrix opent schrijver en dichter Arthur Japin morgen de permanente fotocollectie in het DeLaMar Theater. De collectie is samengesteld door Janine van den Ende. Zij kocht werken aan, maar gaf bovenal vijf vooraanstaande Nederlandse kunstfotografen opdrachten rond het thema 'theater'. Erwin Olaf, Viviane Sassen, Hans Eijkelboom, Cuny Janssen en Koos Breukel gaven ieder op hun eigen manier invulling aan dit thema. De foto's hangen vanaf maandag permanent in de foyers van het DeLaMar Theater. Het nieuwe theater nabij het Leidseplein in hartje Amsterdam is gebouwd op initiatief van de VandenEnde Foundation, het cultuurfonds van Joop en Janine van den Ende.

Janine van den Ende: 'Ik wilde in deze fotocollectie twee kunstvormen - theater en beeldende kunst - samenbrengen en kunst laten zien aan een breed uitgaanspubliek. Ik hoop dat we het publiek met deze collectie kunnen verrassen, verbazen en doen verwonderen.'

Fotograaf Hans Eijkelboom concentreerde zich op het thema 'publiek' en maakte een serie van acht zesluiken van publiek bij verschillende evenementen in Amsterdam. Viviane Sassen werkte vanuit het thema 'glamour' en maakte foto's op de trappen van La Défense in Parijs. Koos Breukel maakte voor de 'wall of future' portretten van 24 acteurs en actrices, die tijdens het eerste theaterseizoen in het DeLaMar Theater te zien zijn. Cuny Janssen fotografeerde jong, aankomend talent op dans- en balletacademies en Erwin Olaf creëerde acht 'stills' uit wereldberoemde toneelstukken met daarin verrassend gecaste bekende Nederlandse acteurs.

Na een bouwperiode van vijf jaar biedt het DeLaMar Theater vanaf komende week een breed publiek een gevarieerd programma van toneel, cabaret, musical, familietheater en diverse internationale voorstellingen. Meer dan 50 verschillende producenten zullen komend theaterseizoen in totaal 543 voorstellingen in het nieuwe theater presenteren.

De programmering van het DeLaMar Theater richt zich vooral op kwalitatief hoogwaardig theater in de traditie van het voormalige Nieuwe de la Mar Theater, dat in 2005 zijn deuren sloot. Het DeLaMar Theater bouwt daarmee voort op een lange traditie van cultureel ondernemerschap. Die traditie stamt uit 1947, het jaar waarin dit particuliere theater werd gebouwd door de echtgenoot van actrice Fien de la Mar. Het DeLaMar Theater krijgt een Grand Café en twee zalen met in totaal ruim 1500 stoelen. Kaartverkoop is mogelijk via de kassa in het theater, www.delamar.nl en 0900 - DeLaMar / 0900 - 33 52 627 (35cpm).

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.delamar.nl