Gemeente Eindhoven

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan de heer A.F.C. Scheepers

De heer A.F.C. Scheepers is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanwege de bijzondere verdiensten van de heer Ton Scheepers (67) heeft Hare Majesteit hem de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau toegekend.

De heer Scheepers leidt als directeur/muziekleraar sinds 1965 een particuliere NOM-gecertificeerde muziekschool te Eindhoven (NOM staat voor: Nederlandse Organisatie van Muziekleraren).

In de jaren 1970-1990 was de heer Scheepers pionier bij het ontwikkelen van lespraktijken voor keyboard en met name mondharmonica. Hij heeft bijgedragen aan de promotie en professionalisering van de mondharmonica.

Decorandus is op dit moment dirigent van 3 orkestverenigingen in Eindhoven.

1. de Eindhovense Mondharmonica Club EMC:
Dit orkest, opgericht in 1970, bestaat momenteel uit 28 leden. De heer Scheepers heeft al 30 jaar de muzikale leiding ervan.
2. Accordeon- en Snarenorkest Da Capo '85:
Dit muziekgezelschap is onder leiding van de heer Scheepers uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met een constant aantal leden (25-30). Het orkest verzorgt al jarenlang concerten in Noord-Brabant.
3. Mondharmonicavereniging Ons Genoegen:
"Ons Genoegen" is in 1987 opgericht onder auspiciën van de Stichting Welzijn Ouderen Eindhoven met de bedoeling mondharmonica onder ouderen te promoten. De heer Scheepers is sinds 1988 tot heden dirigent van dit orkest. De vereniging telt momenteel 28 leden met een gemiddelde leeftijd van 78 jaar (!).

Genoemde drie orkesten hebben alle een samenstelling van instrumenten waarvoor nagenoeg geen origineel gecomponeerde muziek bestaat. De heer Scheepers heeft dit opgelost door met grote vakbekwaamheid muziek uit te kiezen die met deze bezetting tot zijn recht kan komen. Daarbij maakt hij zelf de arrangementen. Dankzij zijn inzet beschikken de orkesten over een uniek repertoire met een originele klankkleur. De concerten oogsten dan ook veel succes bij het publiek.

Het dirigentenwerk beperkt zich overigens niet alleen tot repetities en optredens. Ook het voorbereiden van de repetities, het maken van planningen, begeleiden/motiveren van spelers, inkopen van nieuwe muziek, organisatie van concerten, vertegenwoordigen van orkesten bij landelijke vergaderingen, overleg met en adviseren van besturen van de orkesten en het testen van nieuwe leden horen tot de taken van de heer Scheepers.

Vanaf 1988 tot heden is de heer Scheepers verbonden aan de NOM (Nederlandse Organisatie van Muziekleraren).
Deze organisatie is opgericht in 1957 met als doelstellingen het bevorderen van kwalitatief goed muziekonderricht door en het behartigen van de belangen van de zelfstandig ondernemende muziekleraren in Nederland. Momenteel telt ze 40 leden.
De heer Scheepers maakt sinds 1988 deel uit van het bestuur van de NOM. Vanaf 1995 tot op heden is hij tevens penningmeester en vanaf 2007 verzorgt hij het webbeheer voor de organisatie. Maar hij is ook examinator: door het hele land neemt hij NOM-examens af bij leerlingen van particuliere muziekscholen

Een andere activiteit die de heer Scheepers tot vijf jaar geleden verrichtte was voor de Nederlandse Particuliere Muziekschool Organisatie (NPMO). De NPMO is in de zeventiger jaren opgericht om de krachten van 4 particuliere muziekscholen in Eindhoven te bundelen. In 2005 is de organisatie opgeheven omdat de taken werden ingebed in landelijke organisaties. De heer Scheepers was van 1976 tot 2005 onbezoldigd bestuurslid tevens secretaris van de NPMO. Hij nam ook examens af en fungeerde als jurylid bij evenementen van de aangesloten scholen.
Als bestuurslid was hij verantwoordelijk voor de organisatie van examendagen, het gezamenlijk ontwikkelen van beleid en diverse uitvoeringsregels.

Op zondagmiddag 14 november 2010 viert Accordeon- en Snarenorkest Da Capo '85 het 25 jarig bestaan via een concert in de Muziekschool aan de Pastoor Petersstraat. Mevrouw M. Fiers, loco-burgemeester, speldt de heer Scheepers de versierselen op.