Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Leeuwarden, 14 november 2010

Bijlage: filmstill Tilva Rosh

Tilva Rosh winnaar Interregio Competitie Noordelijk Film Festival

De Servische film Tilva Rosh van Nikola Lezaic is de winnaar van de Interregio Competitie van het 32ste Noordelijk Film Festival. De vijfkoppige jury roemde de film om haar 'contagious energy, its subtle manner of sharing with us the secret codes of friendship and its characters that are both true to life and larger than life' en verkoos Tilva Rosh boven de andere zeven films in de competitie. Lezaic wint hiermee de Matad'Or en een geldprijs van ¤ 10.000,-, ter beschikking gesteld door de provincie Fryslân. Actrice Dunja Kova evi nam de prijs in ontvangst.

De Interregio Competitie is het kloppende hart van het Noordelijk Film Festival. De competitie is een cinematografische verkenning en verbeelding van de Europese regio's in tijd, ruimte en geest. Hierbij staat het fenomeen 'grens' centraal, een grens die onder andere politiek, psychologisch, historisch, economisch, taalkundig of moreel bepaald kan zijn. De acht deelnemende films van 2010 waren afkomstig van het gehele Europese continent, van Estland tot Groot-Brittannië.

Tilva Rosh / Tilva Ros
Ooit stond het Servische plaatsje Bor bekend om haar kopermijn, dat toen de grootste kopermijn van Europa was. Vandaag de dag is de mijn verworden tot het grootste gat van Europa, tot grote ontevredenheid van de actievoerende vakbonden. Bor is ook de plek waar de vrienden Toda en Stefan hun vakantie doorbrengen, skaten, drinken, Jackass-achtige filmpjes schieten en mijmeren over de toekomst. Stefan gaat na de zomer naar de universiteit, maar Toda wil, zelfs al had hij het geld ervoor, niets van dat alles. De zorgeloze zomerdagen worden gecompliceerd als Dunja terug komt uit Frankrijk om haar vakantie in Servie te vieren. Haalt de vriendschap van Toda en Stefan de herfst? Tilva Ros won onlangs de 'Best Film Award' op het 16e Sarajevo Film Festival en nu dus ook de Matad'Or op het Noordelijk Film Festival.

De geselecteerde films voor de Interegio Competitie 2010:
* Tilva Rosh / Tilva Ros (Nikola Lezaic, Servië)
* Burrowing / Man Tänker Sitt (Henrik Hellström, Zweden)
* Men on the Bridge / Köprüdekiler (Asli Özge, Duitsland, Turkije, Nederland)
* Hunting & Zn / Hunting & Sons (Sander Burger, Nederland)
* Portrait of the Fighter as a Young Man / Portretul Luptatorului la Tinerete (Constantin Popescu, Roemenië)
* Le Quattro Volte / The Four Times (Michelangelo Frammartino, Italië, Duitsland, Zwitserland)
* The Temptation of St. Tony / Püha Tõnu Kiusamine (Veiko Õunpuu, Estland, Finland, Zweden)
* The Unloved (Samantha Morton, Groot-Brittannië)
De jury bestond in 2010 uit Christine Dollhofer (werkzaam voor Filmladen en Sixpack Film, initiator Crossing Europe Film Festival, Linz), Jan Pieter Ekker (filmjournalist, grafisch vormgever en o.a. voormalig hoofdredacteur Skrien, Amsterdam), Lucie Kalmar (coördinator Wild Bunch, festivaladviseur en producent, Parijs), Jaana Puskala (hoofd speelfilm Finnish Film Foundation en o.a. bestuurslid EFP, Helsinki) en R zvan R dulescu (scenarioschrijver en -consultant, regisseur First of All, Felicia, Boekarest).

Meer informatie is te vinden op de website van het festival: www.noordelijkfilmfestival.nl.

/////


Ingezonden persbericht