Technische Universiteit Delft

Promotie: Sociale Verantwoordelijkheid

door M&C

Promotie van De heer Drs. D. Schuurbiers: "Social Responsibility in Research Practice. Engaging applied scientists with the socio-ethical context of their work"

15 november 2010 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Drs. D. Schuurbiers | doctorandus in de wijsbegeerte, Nederland
promotor 1 | Prof.dr. J. Kinderlerer TNW
promotor 2 | Prof.dr. P. Osseweijer TNW
coprom. | Dr.ir. I.R. van de Poel UHD-TBM

Social Responsibility in Research Practice. Engaging applied scientists with the socio-ethical context of their work

Hoe kunnen onderzoekers aangemoedigd worden om kritisch te reflecteren op de ethische en maatschappelijke context van hun werk? Dat is de centrale onderzoeksvraag in dit proefschrift. Het uitgangspunt is dat de neutraliteitsthese (de heersende opvatting dat onderzoekers zich verre dienen te houden van de ethische en maatschappelijke aspecten van hun werk) onhoudbaar is, althans voor wat betreft toegepaste wetenschappen als nano- en biotechnologie. Dit proefschrift gaat uit van een breder perspectief waarin de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de onderzoeker, naast de verantwoordelijkheid om te voldoen aan de interne normen van de onderzoeksgemeenschap, ook de morele verantwoordelijkheid omvat om kritisch te reflecteren op de socio-ethische context van zijn of haar werk. Hoewel dat normatieve uitgangspunt op zich niet uniek is, blijft de neutraliteitsthese een dominant referentiekader in de dagelijkse onderzoekspraktijk. De specifieke bijdrage die dit proefschrift aan het debat levert, is de âherwaardering van waardevrije wetenschapâ: in drie case studies (de implementatie van een gedragscode, interdisciplinaire samenwerking tussen natuur- en sociale wetenschappers, en de vormgeving van onderwijs op het gebied van wetenschap en maatschappij) worden de mogelijkheden en beperkingen voor de verwezenlijking van een ruimere interpretatie van maatschappelijke verantwoordelijkheid in de dagelijkse onderzoekspraktijk verkend.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.