Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


kern van Wijk bij Duurstede

Waterschap en gemeente baggeren bebouwde kern van Wijk bij Duurstede

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Wijk bij Duurstede starten in de week van 15 november met baggeren in de bebouwde kern van Wijk bij Duurstede. De werkzaamheden beginnen ter hoogte van de Irenesluis, Sluis Noord en duren tot uiterlijk 15 maart 2011. In totaal wordt ca. 33.000 m3 bagger verwijderd: ongeveer 23.000 m3 uit watergangen van het waterschap en 10.000 m3 uit de gemeentelijke wateren.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van iedere gracht, sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop van de tijd bagger. Bagger ontstaat onder andere uit gevallen bladeren, plantenresten en zwerfvuil. Door de bagger wordt de sloot steeds ondieper. Het kleine laagje water wat overblijft heeft nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Dieren en planten kunnen er niet meer goed in leven en bij warm weer gaat het water vaak stinken. Ondiepe sloten kunnen ook minder water afvoeren. Bij hevige regenval kan dit leiden tot overstromingen. Ook moet het water diep genoeg blijven om erin te kunnen varen. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen.

Werkzaamheden

Dosco Baggerwerken uit Oudewater voert de baggerwerkzaamheden uit. De werkzaamheden worden op twee verschillende manieren uitgevoerd. Een deel van de watergangen wordt met een duwboot gebaggerd. Een duwboot schuift de bagger naar één plek in de sloot. Vanaf deze plek schept een kraan de bagger in vloeistofdichte kiep- of vrachtwagens die het vervolgens naar een erkende verwerker vervoeren. Het andere deel is te smal voor een duwboot. Daar wordt met een kraan gewerkt. Deze kraan schept de bagger uit het water in de kiep- of vrachtwagens. Ook deze bagger gaat naar een erkende verwerkingslocatie.

Voorzorgsmaatregelen

De overslaglocaties worden steeds op een andere plaats ingericht. Op plaatsen waar de bagger in kiep- of vrachtwagens wordt geladen neemt de aannemer verkeersmaatregelen, zodat het verkeer veilig kan passeren. Bij een wegafsluiting of omleiding worden omwonenden via een huis-aan-huisbrief geïnformeerd. Ook plaatst de gemeente ongeveer een week van tevoren een aankondigingsbord bij een eventuele wegafsluiting. Een wegafzetting of omleiding gebeurt dus steeds in nauw overleg met de gemeente.

Houten, 4 november 2010