Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Pierre Wind geeft startsein voor eerste `Diabetesweek in de apotheek'

05 november 2010

250.000 mensen in Nederland weten niet dat ze diabetes hebben

Van maandag 15 t/m zaterdag 20 november vindt voor de eerste keer de `Diabetesweek in de apotheek' plaats. In ons land lopen maar liefst een kwart miljoen mensen rond met diabetes zonder dat zelf te weten. Reden genoeg dus voor de apothekers om deze campagneweek in het leven te roepen. De apothekers vinden het tot hun taak behoren om naast het uitgeven van medicijnen, mensen te wijzen op gezondheidsrisico's en hen hierover voor te lichten. Iedereen die symptomen heeft of een verhoogd risico loopt op diabetes kan tijdens de Diabetesweek terecht bij een van de ruim 1400 deelnemende apotheken in ons land voor een gratis bloedsuikertest. Ook chefkok en smaakgoeroe Pierre Wind ondersteunt de campagne. Hij geeft op maandag 15 november om 10.30 uur het startsein van de Diabetesweek in Akelei Apotheek in Den Haag.

Symptomen vaak lange tijd niet merkbaar
Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes (9 op de 10 mensen met diabetes heeft dit type) en is een van de snelst groeiende ziekten ter wereld. De symptomen van diabetes type 2 (vermoeidheid, dorst en veel plassen, oogklachten, slecht genezende wondjes en kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen) zijn soms nauwelijks merkbaar. Mensen kunnen jarenlang met de ziekte rondlopen voordat de diagnose gesteld wordt. Dat is ook de reden waarom er zo'n groot aantal mensen (250.000) in Nederland is met deze ziekte, maar dat zelf niet weet. Met goede begeleiding en aanpassing van de leefstijl kunnen diabetespatiënten een zo normaal mogelijk leven leiden. En hoe eerder je er bij bent hoe beter, daarom is het belangrijk om in een vroeg stadium al bewust te zijn van de risico's. Met name mensen die ouder zijn dan 45 jaar, met een ongezonde leefstijl, te weinig beweging en overgewicht behoren tot de risicogroep. Apothekers in Nederland roepen iedereen die binnen de risicogroep valt op, tijdens de Diabetesweek in de apotheek gratis hun bloedsuiker te laten testen.

Pierre Wind: "Genieten van eten en leven kan alleen met goede gezondheid"
"Ik ondersteun dit initiatief met volle teugen", zegt Pierre Wind. "Er zijn veel mensen in ons land die ogenschijnlijk niets mankeren, maar die wel een verhoogd risico lopen en daar sta je eigenlijk niet eens zo bij stil. Het is toch top dat je je heel makkelijk en snel bij de apotheek kan laten adviseren en testen. Dat wist ik in eerste instantie eigenlijk niet. Zelf ben ik 45 en een heel druk baasje. Ik ben getest en weet daardoor al jaren dat ik in de risicogroep zit. Dat is belangrijk om te weten, dan kan je er rekening mee houden. Ik ben gek op eten en genieten van het leven. Maar ik weet ook dat eten en bewegen bij elkaar behoren. Als smulpaap weet ik als geen ander hoe moeilijk dat is, maar het is wel noodzakelijk. Sinds kort kom ik weer wekelijks in de sportschool en heb ik al twee jaar mijn persoonlijke conditietrainer: mijn hond Meneer Teun. Met hem wandel ik meer dan ooit. Genieten van eten en smaak kan alleen wanneer je bewust bezig bent. Ga naar de apotheek om je bloedsuiker te testen. Doe het voor jezelf."

De apotheek als betrokken zorgverlener
"Dat de apothekers deze voorlichtingscampagne organiseren is eigenlijk heel logisch", zegt Jan Smits, voorzitter van de beroepsorganisatie van apothekers (KNMP). "Naast een expert op het gebied van medicijnen is de apotheker een betrokken zorgverlener waar patiënten de hele dag zonder afspraak naar binnen kunnen lopen voor een gesprek over gezondheid en medicijnen. We weten uit onderzoek dat mensen erg tevreden zijn over hun apotheek, maar dat ze meer aandacht aan medische voorlichting moeten besteden. En daar zijn we steeds meer mee bezig", aldus Smits. Tijdens de `Diabetesweek in de apotheek' geven de apothekers niet alleen voorlichting over het voorkomen van diabetes type 2, maar diabetespatiënten kunnen ook een afspraak maken voor een gesprek om vragen te stellen over hun ziekte. De apotheker bekijkt daarnaast samen met de patiënt of de bloedsuikermeting nog op de beste en meest handige manier gedaan wordt. Zeker voor mensen die al lange tijd diabetespatiënt zijn kan dit van toegevoegde waarde zijn. Ook wordt de glucosemeter of het prikapparaat door de apotheker nagekeken en schoongemaakt.

Op www.apotheek.nl staat de lijst met alle deelnemende apothekers tijdens de Diabetesweek in de apotheek.


* © 2010 KNMP