Rijksuniversiteit Groningen

The diversity puzzle explaining clustering and polarization of opinions

Datum: 15 november 2010

Promotie: dhr. M. Mäs, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The diversity puzzle explaining clustering and polarization of opinions

Promotor(s): prof.dr. A. Flache, prof.dr. R.P.M. Wittek, prof.dr. W. Raub

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Ontwikkeling van nieuwe theorieën die de diversiteit van meningen verklaren

Moderne samenlevingen worden gekenmerkt door een grote culturele diversiteit. Langetermijnstudies tonen aan dat de diversiteit van meningen gedurende enkele tientallen jaren zeer groot is gebleven en ten aanzien van een aantal aspecten zelfs alleen maar is toegenomen. De bestaande sociologische theorieën over de dynamiek van meningen zijn niet toereikend om dat patroon te verklaren. Die theorieën gaan uit van de veronderstelling dat mensen zodanig worden beïnvloed door hun netwerkcontacten dat hun meningen steeds meer op elkaar gaan lijken. Formele modellen met betrekking tot de dynamiek van sociale beïnvloeding binnen grote populaties tonen inderdaad aan dat meningen als gevolg van sociale beïnvloeding steeds meer naar elkaar toe groeien, wat uiteindelijk leidt tot eenvormigheid van meningen.

Het proefschrift van Michael Mäs gaat over de tegenstelling tussen de grote diversiteit van meningen die we empirisch waarnemen en de voorspelling, op grond van modellen met betrekking tot sociale beïnvloeding, dat de diversiteit van meningen steeds verder zal afnemen. Doel van zijn onderzoek is nieuwe theorieën te ontwikkelen die een verklaring kunnen bieden voor de diversiteit van meningen, en waarmee kan worden onderzocht onder welke omstandigheden die diversiteit ontstaat. Hij wil vooral twee specifieke patronen van diversiteit verklaren die op basis van de bestaande theorieën niet verklaard kunnen worden: clustering van meningen en polarisatie van meningen. Met clustering van meningen wordt bedoeld het hardnekkige bestaan van verschillende subgroepen die intern homogeen zijn maar onderling afwijken. Polarisatie van meningen heeft betrekking op het ontstaan van subgroepen die geleidelijk steeds verder van elkaar verwijderde meningen ontwikkelen.

Michael Mäs (Duitsland, 1981) studeerde sociologie aan de universiteit van Leipzig en deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Sociologie van de RUG, onderzoekschool ICS.

Laatst gewijzigd: 09 november 2010 11:19