Gemeente Tiel


Tiel participeert in regionaal project propaantanks en veiligheid

Regio Rivierenland is een project gestart over propaangastanks en veiligheid. Samen met de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Neerijnen en West Maas en Waal gaat de gemeente Tiel controleren of propaangastanks voldoen aan de milieu- en veiligheidsvoorschriften uit het Activiteitenbesluit. Het gaat om tanks met een inhoud kleiner dan 13 m3. De deelnemende gemeenten voeren vanaf 15 november 2010 ter plaatse controles uit bij de propaantanks. De gebruiker moet de tank bij de gemeente (laten) melden, tenzij dit al is gedaan.

Particulieren en bedrijven gebruiken vaak propaangas voor verwarming van woningen, stallen en andere bedrijfspanden. Veelal gebeurt dat in het buitengebied waar geen aardgasleiding ligt.

Activiteitenbesluit

Sinds 1 januari 2008 vallen propaantanks die kleiner zijn dan 13 m3 onder het Activiteitenbesluit. In dit besluit staan de landelijk geldende regels voor milieu en veiligheid voor dergelijke tanks. De gebruiker moet de tank hebben gemeld bij de gemeente. Als dat in het verleden al eens is gedaan, hoeft dat nu niet nog een keer, tenzij de tank of de ligging is gewijzigd. Aanmelden van een propaantank in de gemeente Tiel kan bij de heer Mark van Osch, afdeling Bouwen, Milieu en Monumenten, telefoonnummer: (0344) 63 72 47 of e-mail: mvosch@tiel.nl.

In het Activiteitenbesluit zijn voor propaantanks veiligheidsafstanden vastgesteld. Binnen deze afstanden mogen geen woningen van derden of andere kwetsbare objecten van derden aanwezig zijn. De minimale afstand is afhankelijk van de grootte van de tank en het aantal keer dat de tank wordt bevoorraad. Ook is het van belang of het kwetsbare object zelf ook een propaantank heeft. De kleinste veiligheidsafstand is 5 meter, als bijvoorbeeld een kleine tank ligt nabij een woning van derden met ook een propaantank. De grootste afstand bedraagt daarentegen maar liefst 50 meter, als er bijvoorbeeld naast een ziekenhuis een bedrijf staat met een grote propaantank.

Controlebezoeken

Na een inventarisatie van alle aanwezige propaantanks binnen de deelnemende gemeente, vinden controlebezoeken bij de propaantanks plaats. De gemeente Tiel hanteert daarbij een eigen planning. De toezichthouders van de gemeenten kijken in ieder geval naar de veiligheidsafstanden, maar ook naar de andere voorschriften uit het Activiteitenbesluit. De gemeente informeert de gebruiker van de propaantank schriftelijk over de resultaten van de controles.

De propaanleveranciers zijn op de hoogte van de aanpak en staan hier achter. Hierdoor zijn er ook korte lijnen met hen, wat prettig is voor het geval er een knelpunt wordt gesignaleerd en opgelost moet worden. De leverancier kan meestal ondersteunen, maar de propaangebruiker blijft altijd verantwoordelijk voor de juiste naleving.