Gemeente Dongen

Snoei- en kapwerkzaamheden in het Kerkebos

Publicatiedatum: 12-11-2010

De gemeente Dongen staat op het punt te beginnen met de uitvoering van het eerste deel van het project Kerkebos. De werkzaamheden staan gepland voor de week van 15 november tot 19 november aanstaande. Echter, in verband met de huidige, natte weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden noodzakelijkerwijs worden verplaatst naar eind november of begin december 2010 (week 47 of 48).

Werkzaamheden
De eerste werkzaamheden gaan plaatsvinden in het oostelijk stuk van het Kerkebos. Dit is gelegen naast Zwaanstraat 1 t/m 29 (oneven) en naast Kerkebosdreef 65.De werkzaamheden bestaan uit het kappen of snoeien van een aantal bomen om plaats te maken voor de zogenaamde masterbomen. Deze masterbomen kunnen zich zo volwaardig ontwikkelen zonder concurrentie van andere bomen of struiken. Het kappen van bomen wil zeggen dat de boom wordt verwijderd en de stronk wordt uitgefreesd. Echter, van enkele bomen blijven stammen van één, zes en acht meter hoog staan om te dienen als leefomgeving voor paddenstoelen en/of vogels. Er wordt met verschillende machines gesnoeid en gekapt in het Kerkebos. Uiteraard zorgen we er voor dat de machines geen schade toebrengen aan het bos.

Aanleiding
Op 16 juni 2009 is, tijdens een informatieavond, het structuurplan voor het Kerkebos te s Gravenmoer aan bewoners en geïnteresseerden gepresenteerd. Vervolgens werd het plan op 8 december 2009 vastgesteld door het college.

Andere veranderingen
Er staan nog een aantal werkzaamheden op de planning die gedurende de winterperiode worden uitgevoerd. Dit zijn onder andere het aanleggen van een boomvriendelijk pad en het realiseren van een nieuwe waterverbinding van tracé Kerkebosdreef naar Kerkgracht. Ook worden er natuurlijke oevers gerealiseerd, en wordt er langs de toekomstige parkeerplaats bosplantsoen aangeplant.