Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Reactie Henk Don op onderzoek Frieslab naar knelpunten in de zorg

15-11-2010

Doe je best om nieuwe organisatievormen te vinden die nog beter zijn voor de patiënt

Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa): Afgelopen week publiceerde Frieslab een onderzoek naar knelpunten in de zorg. De huidige Mededingingswet zou voor zorgaanbieders complex en onvoldoende scherp zijn. Zo zou onder meer de samenwerking tussen zorgaanbieders worden afgeremd. Hiermee dreigt een verkeerd beeld van de Mededingingswet te ontstaan.

De NMa juicht samenwerking tussen zorgaanbieders juist toe. De Mededingingswet biedt daar ook ruimte voor. De grenzen liggen daar waar de cliënt de dupe is of dreigt te worden. Hierbij kun je denken aan een hogere prijs voor de zorg, of aan een slechtere kwaliteit.

Zorgaanbieders die vanuit verschillende disciplines samenwerken hebben niets te vrezen van de NMa, zij kunnen de kwaliteit en efficiëntie van de zorg verbeteren door het zorgaanbod goed op elkaar af te stemmen: dan leveren zij ketenzorg in zuivere zin. Wij worden alert als zorgaanbieders binnen eenzelfde discipline met elkaar gaan samenwerken, en de keten dus niet langer maar dikker wordt. Mogelijk wordt de patiënt dan beperkt in zijn keuzevrijheid, wat er weer toe kan leiden dat zorgaanbieders minder hun best doen om zich bijvoorbeeld klantvriendelijk en servicegericht op te stellen. Een beperking van de keuzevrijheid kan gerechtvaardigd zijn als daar voldoende tegenover staat in termen van een hogere kwaliteit of een lagere prijs van de zorg.

Wij zien risicos daar waar de samenwerking binnen eenzelfde discipline verder gaat dan noodzakelijk is voor de verbetering van de prijs of kwaliteit, of per saldo de cliënt meer kwaad dan goed doet. Zorgaanbieders kunnen zichzelf dan twee vragen stellen. De eerste is: zijn alle elementen in de samenwerking nodig. Over prijzen praten en markten verdelen zijn dat niet. De tweede vraag is of de keten echt zo dik moet worden of dat het ook met minder zorgaanbieders uit eenzelfde discipline kan.

De NMa kan en wil vooraf geen goedkeuring geven aan een bepaalde organisatievorm. Dat komt omdat de Mededingingswet niet zo zeer kijkt naar organisatievormen, maar naar wat concreet de gevolgen zijn voor de patiënten en verzekerden. Die gevolgen kunnen door de tijd heen veranderen. Bovendien willen we juist ruimte geven aan ondernemersschap en de ontwikkeling van mogelijke nieuwe organisatievormen. Ik ben een groot voorstander van innovatie. Ik zou zeggen: doe je best om nieuwe organisatievormen te vinden die nog beter zijn voor de patiënt.

De NMa kan wél aangeven wat wel en geen risicovol gedrag is. Dit doen we ook veelvuldig. Zo investeren we veel tijd in voorlichting over de mogelijkheden die de Mededingingswet in de zorg geeft. Recent hebben we daartoe de brochures Richtsnoeren zorgsector en Richtsnoeren Zorggroepen gepubliceerd. Ook verzorgen we regelmatig presentaties door het land.