Gemeente Zoetermeer

Reeks van grote controleacties op de RandstadRail

Op vrijdag 12 november hielden HTM, Politie Haaglanden, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een integrale controleactie op en rond vijf haltes van de RandstadRail in Zoetermeer. De actie duurde van 18.00 tot 24.00 uur. Dit is de eerste van een reeks grootscheepse acties, die komend jaar op onverwachte momenten gaan plaatsvinden. Partijen hebben voor deze aanpak gekozen na een succesvolle controleactie eind 2009. Met deze integrale samenwerking willen zij de overlast terugdringen en het veiligheidsgevoel van de inwoners en reizigers vergroten.

Politie Haaglanden maakte na afloop van de controleactie de resultaten bekend. 134 passagiers hadden geen geldig vervoersbewijs. 164 bekeuringen zijn er uitgeschreven en 11 mensen zijn aangehouden. Verder waren 62 medewerkers van de HTM, politie Haaglanden, team Handhaving en WAS op de been tijdens deze handhavingsactie. Burgemeester Jan Waaijer en Patrick van Domburg, wethouder Veiligheid, woonden de actie gedeeltelijk bij.

Zero tolerance
De actie vond plaats op de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jeugd en jongeren veel overlast zoals vernielingen, geluidsoverlast en het lastig vallen van passagiers. Tijdens de controleacties voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance-beleid door overtredingen direct te beboeten. Omdat de problematiek zich niet beperkt tot de haltes surveilleerden team Handhaving en leden van Wijk- en Agent Samen (WAS) op deze avond in de aangrenzende wijken extra. Het team handhaving verwijderde verkeerd gestalde fietsen rondom de stations. Eigenaren kunnen hun fiets traceren via www.fietsdepothaaglanden.nl.

Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad is te vinden op www.zoetermeerveilig.nl.