Gemeente Waddinxveen


Koninklijke Onderscheiding voor de heer E.J. Heus

Burgemeester H.P.L. Cremers heeft op vrijdag 12 november 2010 een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer E.J. Heus. De onderscheiding is uitgereikt na afloop van een toneelvoorstelling in de schouwburg te Gouda ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de toneelvereniging Het Voetlicht.

Decorandus begon zijn carrière op 16-jarige leeftijd. Met een aantal leeftijdsgenoten richtte hij de Tawajoos op. Bij dit gezelschap speelde decorandus gitaar. Er werd gezongen en ze voerden sketches op. Uit dit gezelschap ontstond twee jaar later toneelgezelschap Het Voetlicht.

Na een aantal jaren te hebben gespeeld ging de heer Heus ook regisseren bij het Voetlicht. Hij volgde daarvoor regiecursussen. Hij werd in die tijd ook door andere verenigingen benaderd om bij hen te regisseren. In de jaren â80/â90 speelde en regisseerde hij vaak bij meerdere gezelschappen tegelijk. Ook bestuurlijk was de heer Heus actief. Hij was 25 jaar voorzitter van Het Voetlicht. Hij is bij vier verschillende verenigingen regisseur geweest. Te weten:
1985-1990 bij toneelvereniging De Plankeniers
1999-2003 bij toneelvereniging Vios
1994-2005 bij toneelvereniging Rederijkerskamer Excelsior 2000-2005 bij toneelvereniging Grimas

Daarnaast zorgde de heer Heus als bestuurslid van toneelvereniging Het Voetlicht ervoor dat de facilitaire zaken op orde waren.

Door toedoen van de heer Heus hebben veel mensen de afgelopen 50 jaar het plezier van het toneelspelen ontdekt en laat hij het publiek elk jaar weer genieten van een schitterende voorstelling.Â