D66

maandag 15 november 2010

Ontsla niet alleen jongeren

De plannen van Rutte-Verhagen leiden ertoe dat er voornamelijk jongeren worden ontslagen. Het kabinet moet zich houden aan zijn eigen voornemen om op kwaliteit te selecteren en dat jongeren, vrouwen en allochtonen dus een eerlijke kans krijgen. Dat zegt D66-Kamerlid Wassila Hachchi vandaag in Spits in aanloop naar het overleg in de Kamer over de bedrijfsvoering van de overheid.

Kwaliteit

Het kabinet Rutte-Verhagen wil 6,5 miljard euro bezuinigen op de overheid zonder echte keuzes te maken. Dit leidt ertoe dat er voornamelijk mensen worden ontslagen die het laatst zijn aangenomen: jongeren, vrouwen en allochtonen. Dat terwijl de gemiddelde leeftijd bij de overheid al veel hoger is dan in het bedrijfsleven. Dit gaat ten koste van kwaliteit, talent en kennis. "Dit kabinet lijkt wel tegen
55-minners te zijn. De rekening van de crisis wordt doorgeschoven naar de volgende generatie en nu worden ook nog eens voornamelijk jongeren ontslagen. Het kabinet heeft beloofd te selecteren op kwaliteit. Daar houd ik het aan," aldus D66-Kamerlid Wassila Hachchi.

Diversiteit

D66 vindt het niet alleen onrechtvaardig om voornamelijk jongeren te ontslaan. Het is ook economisch onverstandig eenzijdig te kiezen tegen jongeren, vrouwen en allochtonen. Hachchi: "De conservatieve inborst van dit kabinet verblindt het voor degelijk economisch onderzoek: diverse teams zijn vernieuwender en presteren beter. Dit is precies wat de overheid nodig heeft om met minder mensen hetzelfde werk te kunnen doen. Politiek hobbyisme krijgt de voorkeur van Rutte-Verhagen boven gezond verstand."

Leeftijdneutraal bezuinigen

Hachchi vraagt het kabinet leeftijdneutraal te bezuinigen. Hachchi: "Ik vraag het kabinet de ontslagen gelijk over de generaties te verdelen. Niet leeftijd maar kwaliteit moet het criterium zijn. Of het kabinet moet mij kunnen uitleggen dat 55-plussers altijd beter presteren dan
55-minners." Hachchi wil dat de financiële gevolgen van de bezuinigingen eerlijk over de generaties verdeeld worden.