Rijksvoorlichtingsdienst

Maandag 15 november 2010, nummer 3

Al 80% van de gemeenten aangesloten op Regelhulp.nl

Van de Nederlandse gemeenten is inmiddels 80% aangesloten op Regelhulp.nl, de site om snel de juiste hulp en zorg te vinden. De deelnemende gemeenten maken het ouderen en mensen met een beperking of chronische ziekte gemakkelijker om passende oplossingen te vinden op het gebied van zorg of welzijn. Ruim 13 miljoen inwoners vinden informatie van hun gemeente op Regelhulp.nl, de digitale wegwijzer van de overheid. Een kleine honderdduizend unieke bezoekers hebben in de afgelopen drie maanden de website geraadpleegd.

De website Regelhulp.nl bestrijkt een groot deel van het veld van de zorg en sociale zekerheid. Mensen vinden via de website mogelijke oplossingen die passen bij hun eigen situatie. Regelhulp.nl geeft uitleg over voorzieningen en wetgeving, aangevuld met lokale informatie van gemeenten. Waar nodig verwijst Regelhulp door naar de juiste instanties. Ook is het mogelijk via de website diverse voorzieningen digitaal aan te vragen.

Eindeloze zoektocht
De website maakt een einde aan de vaak eindeloze zoektocht van mensen naar de juiste hulp, voorzieningen en organisaties. Mensen moesten voor informatie over werk naar het UWV, over thuiszorg naar de thuiszorgorganisatie en voor de indicatie weer naar het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) of de gemeente (Wmo). Met allemaal een andere website en andere werkwijzen. Op Regelhulp.nl staat alle informatie bij elkaar. Bovendien denkt Regelhulp vanuit de cliënt, door informatie aan te bieden vanuit herkenbare situaties.

Regelhulp maakt overheid bondgenoot van burger
Het ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteunt de aansluiting van gemeenten op Regelhulp.nl omdat de website de dienstverlening aan de burger verbetert. Bovendien maakt de website de overheid weer meer tot bondgenoot van de burger, één van de ambities van het kabinet. Deze week ontvangen nog niet aangesloten gemeenten een brief van de regioambassadeurs Minder Regels Meer Service met het verzoek ook aan te sluiten. Op www.implementatieregelhulp.nl staat welke gemeenten al zijn aangesloten. Zeven regionale ambassadeurs en één landelijk ambassadeur Minder Regels Meer Service helpen gemeenten bij het verminderen van de regeldruk voor burgers en bedrijven en het verbeteren van de dienstverlening. De ambassadeurs zijn: burgemeester Wolfsen van Utrecht (voorzitter), burgemeester Crone van Leeuwarden, burgemeester Heidema van Deventer, burgemeester Gebben van Renkum, burgemeester Poppe-de Looff van Zundert, wethouder Van Dam van Alkmaar en wethouder Van Domburg van Zoetermeer.

Verschillende ingangen
Bezoekers waarderen Regelhulp.nl omdat het veel mogelijke voorzieningen op een rij zet, blijkt uit gebruikersonderzoek. En kennis over passende oplossingen vermindert de kans op kansarme aanvragen. De wegwijzerfunctie - welke organisatie helpt je verder - werd ook als groot pluspunt genoemd. Andere positieve punten zijn het eenvoudige taalgebruik en de mogelijkheid om in één keer meerdere aanvragen te doen.

//////

Noot voor redacties (