Gemeente Brummen


Regionale vuurwerkteam weer in actie

(Oorspronkelijke publicatie datum: 15-11-2010)

Voor het tiende jaar op rij is het Regionale Vuurwerkteam van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland weer actief. In de aanloop naar oud en nieuw doet een speciaal rechercheteam van acht mensen onderzoek naar overtredingen van de vuurwerkwetgeving. Het rechercheteam besteedt vooral aandacht aan de invoer, handel en opslag van illegaal vuurwerk door particulieren. Zo wil de politie een bijdrage leveren aan een veiligere jaarwisseling. Ook in de gemeente Brummen wordt gecontroleerd.

Ieder jaar raken er rond de jaarwisseling weer mensen ernstig gewond door vuurwerk. Vaak komt dit door ongelukken met gevaarlijk illegaal vuurwerk. Denk aan lawinepijlen, nitraatbommen, Chinese rollen en flowerbeds. Ook de materiële schade door het afsteken van dit vaak extra zware vuurwerk is groot. Bovendien kan onveilige opslag van grote partijen (illegaal) vuurwerk een gevaar vormen voor omwonenden. Vorig jaar heeft de politie in Noord- en Oost-Gelderland zon 16.500 kg illegaal vuurwerk in beslag genomen. Tegen 22 verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Vuurwerk in Brummen en Eerbeek
In Brummen hebben drie bedrijven een vergunning voor de opslag en verkoop van vuurwerk. Dit zijn de Fixet-vestigingen in Brummen en Eerbeek en een verkooppunt van de vuurwerkhal aan het Oranjenassauplein in Eerbeek. De eisen voor de opslag van vuurwerk zijn streng en deze zaken moeten dan ook voldoen aan een groot aantal voorschriften. Bijvoorbeeld een goed functionerende sprinklerinstallatie. Vanzelfsprekend wordt hierop ook dit jaar weer goed gecontroleerd!

Illegaal vuurwerk melden
Heeft u tips over illegaal vuurwerk? Dan kunt u bellen met het Regionale Vuurwerkteam via 0900-8844. Anoniem tips doorgeven kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.