NVLF



---

15 november 2010
Algemeen

Onderzoek naar nieuw logopedisch consult van start

Aanpak wachtlijsten met advies om thuis te oefenen.

Logopedisten in Noord-Holland kampen met lange wachtlijsten, die kunnen oplopen tot anderhalf jaar. Om cliënten sneller tegemoet te kunnen komen is op 1 november een onderzoek gestart naar het effect van het `Eerste consult met advies' (ECMA).

Het ECMA is een nieuw consult. De cliënt wordt binnen vier weken na aanmelding bij de logopedist uitgenodigd voor het eerste consult van een uur. Daarin wordt een anamnese afgenomen, de diagnose en de ernst van de klacht bepaald en krijgt de cliënt adviezen en oefeningen mee. Vervolgens komt de cliënt weer op de wachtlijst te staan voor behandeling, maar kan ondertussen zelf al werken aan de klacht met de adviezen en oefeningen. Als uit het ECMA blijkt dat de klacht zeer ernstig is en de cliënt direct behandeling nodig heeft, dan wordt de patiënt met voorrang behandeld.

Onderzoek
Op 1 november 2010 is een aantal logopedisten in Zaanstreek/Waterland en Midden-Kennemerland van start gegaan met testen van het ECMA. Hieruit moet onder andere blijken of de cliënt tevreden is met het ECMA en of adviezen en oefeningen zorgen voor een vermindering van de klacht. De verwachting is dat in 2012 de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Zorgverzekeraars Achmea en Agis vergoeden het ECMA in onderzoeksverband. Voorlopig wordt het ECMA alleen aangeboden aan verzekerden van Achmea en Agis. Andere zorgverzekeraars zijn benaderd om ook deel te nemen aan het onderzoek.