D66

maandag 15 november 2010

Palingvissers keren zich tegen kabinet

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vraagt staatssecretaris Bleker (CDA, ELI) opnieuw in te grijpen en een visverbod voor giftige paling in te stellen, nu ook vissers zich tegen het toestaan van vissen op vergiftigde paling keren. Van Veldhoven had al gevraagd om een vangstverbod voor vergiftigde paling.

Schadelijk

Van Veldhoven wil al geruime tijd een visverbod in deze gebieden invoeren omdat het schadelijk is voor de volksgezondheid. Een groep palingvissers legt het verzoek van het kabinet naast zich neer en blijft in december vissen op giftige paling. De koepelorganisatie Combinatie van Beroepsvissers keert zich nu tegen de eigen leden die toch doorgaan met het vissen op vergiftigde vis. "Het is zonde dat twee procent van deze beroepsvissers zich niet aan de regels houdt en zo de vangst van alle gezonde paling in een kwaad daglicht stelt. Consumenten willen dit niet, 98% van de vissers wil dit niet. Waar wacht de staatssecretaris op?" Aldus de sociaal-liberaal.

Verantwoordelijkheid

Ook geeft de palingsector geen gehoor aan het kabinet direct een keurmerk in te voeren en het testen op giftige vis mogelijk te maken. De vissers willen pas volgend jaar met een keurmerk komen en de kosten aan de belastingbetaler laten. Van Veldhoven: "Vissers hebben de kans gehad hun verantwoordelijkheid te nemen, nu is het aan Bleker. Ik ben er erg voor om ondernemers veel vrijheid te geven, maar dat mag nooit betekenen dat er met dioxine vervuilde vis in de viswinkel ligt."