Gemeente Cromstrijen


Bibliotheek komt met verhalenkabinet

(15-11-2010)

Op zoek naar verhalen van "gewone" mensen, die bijzondere dingen hebben meegemaakt. De Bibliotheek nodigt alle Hoekschewaarders uit zulke herinneringen te vertellen om ze te bewaren voor het nageslacht. Met behulp van een vertelmeubel, het zogenaamde verhalenkabinet, kan iedereen een verhaal inspreken of typen. De verhalen worden digitaal bewaard in "Het Register van de dag van Gister", dat te vinden is op www.gister.nl. De verzamelde verhalen vormen het collectief geheugen van de Hoeksche Waard.

Veel mooie verhalen zitten in de hoofden van mensen en met de jaren vervagen deze verhalen of verdwijnen zelfs helemaal. Zo raken we stukje bij beetje een deel van onze geschiedenis kwijt. Om deze verhalen voor het nageslacht te bewaren zet Bibliotheek Hoeksche Waard in de komende maanden het verhalenkabinet neer. In het verhalenkabinet zit een scherm, een toetsenbord, een scanner en een soort telefoonhoorn. Het scherm kan de verhalenverteller zelf bedienen door er met de vinger op te drukken. Verhalen kan men inspreken via de hoorn. Daarbij kan de verteller ook foto's of ander beeldmateriaal toevoegen. De bibliotheek wil graag in contact komen met Hoekschewaarders die verhalen vertellen over hun herinneringen, bijvoorbeeld over de Paardenmarkt in Numansdorp of de suikerfabriek in Puttershoek. Alle herinneringen zijn welkom.

Heeft u ook een mooi, grappig, ontroerend of bijzonder verhaal over vroeger? Dan kunt u uw verhaal in het verhalenkabinet inspreken of intypen. Vergeet niet om foto's of documenten mee te nemen om uw verhaal of herinnering te illustreren. Het gebruik van het verhalenkabinet is heel simpel gemaakt en kan door iedereen bediend worden. Wie hulp nodig heeft, kan een medewerker van de bibliotheek vragen te assisteren. De verhalen mogen maximaal een A4tje zijn en een ingesproken verhaal kan maximaal vier minuten lang zijn. Alle verhalen worden verzameld in het Register van de dag van Gister, dat via internet wordt gepubliceerd op de website www.gister.nl. Deelnemers kunnen hier ook reageren op verhalen die door anderen al zijn ingebracht.

Van 15 tot en met 26 november is het Verhalen Kabinet tijdens openingstijden in de bibliotheek van Numansdorp, Weth. Van der Veldenweg 3. Voor wie wil is er op 16 november 's ochtends vanaf 9.30 de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding tips te krijgen om herinneringen aansprekend en boeiend vorm te geven. Op 14, 15 en 16 december kunt u uw verhalen (laten) registreren in Puttershoek in het Grand Café op het Zomerplein 15 in de Wijk Van Je Leven.

Zie