Waterschap Aa en Maas

Restanten Romeinse boerderij gevonden

Bij de graafwerkzaamheden voor meander Kasteel Heeswijk zijn restanten van een Romeinse boerderij gevonden. Waterschap Aa en Maas schakelde een archeoloog en de locale Heemkundekring in om de graafwerkzaamheden te begeleiden. Zo konden alle archeologisch interessante voorwerpen en waarden worden veiliggesteld.

Uit verkleuringen in het zand, kwam een duidelijke plattegrond van een boerderij naar boven. Bij nader onderzoek bleken er ook delen van vierkante houten palen en aardewerkscherven aanwezig. Elders op het terrein zijn enkele metalen objecten uit de 17e eeuw en later gevonden. "Het is toch bijzonder om op deze relatief lage plek zo'n boerderijplattegrond te vinden. Dat hadden we niet verwacht", zegt archeoloog Arne de Ridder van ADC ArcheoProjecten.

Bingo
Ook de lokale Heemkundekringen zijn erg in hun nopjes met de vondst. Theo Danen, voorzitter van Heemkundekring `De Plaets': "Normaal graven we in het verleden middels boeken en oude kaarten en nu komen die sporen van 2000 jaar geleden hier aan de oppervlakte. Dat noemen wij echt Bingo!" Zeker tien vrijwilligers van heemkundekringen uit Berlicum-Middelrode en Heeswijk hebben meegeholpen om alle restanten op te graven. "Voor ons is het ook een beloning voor alle inzet. We hebben onze verwachtingen altijd moeten verdedigen, en nu wordt dat beloond met deze vondst. Bovendien werken we heel prettig samen met alle betrokken partijen", zegt Danen.

Tentoonstellen
Wat er nu met de gevonden resten gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. "We zijn in gesprek over een tijdelijke tentoonstelling, of misschien is er op Kasteel Heeswijk wel iets permanents mogelijk. Dat zit allemaal nog in de pen", zegt Danen. De heemkundekringen en de archeoloog blijven ook bij de andere fasen van Dynamisch Beekdal betrokken. Want ook daar bestaat er kans op ontdekkingen uit het verleden.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
De werkzaamheden rond Kasteel Heeswijk maken onderdeel uit van Dynamisch Beekdal.Het project Dynamisch Beekdal is op zijn beurt weer onderdeel van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren en beken de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant.

Restanten romeinse boerderij.