Dierenbescherming vreest voor leven honderden damherten

15/11/2010 11:36

Dierenbescherming

DEN HAAG - De Dierenbescherming vreest voor het leven van honderden damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen tussen Zandvoort en Noordwijk. Binnenkort moet grondeigenaar Amsterdam beslissen of er op de dieren gejaagd mag worden of niet. Om te voorkomen dat er beslissingen worden genomen op basis van verkeerde feiten heeft de Dierenbescherming aan de gemeente Amsterdam en de betrokken provincies een brandbrief gestuurd.

De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) zijn onderdeel van een groter duingebied dat loopt van IJmuiden tot Noordwijk aan Zee. In de overige duingebieden kan nu al op damherten gejaagd worden, omdat ze te veel (economische) schade zouden veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat de economische schade door aangevreten gewassen en aanrijdingen rond de AWD in 2009 88.000 euro bedroeg. Daar tegenover staat de potentiële omzet door aanwezigheid van damherten van ruim vijf miljoen euro.

Vijf jaar geleden moest de gemeente Amsterdam ook al beslissen over wel of niet jagen in de AWD. Toen is besloten dat jagen niet mag en dat langs bepaalde delen een hek geplaatst moest worden. Die hekken hebben een groot effect. Zo heeft Hillegom, waar een hek geplaatst is, minder last van gewasschade dan Noordwijkerhout, waar geen hek staat. Verder is het aantal verkeersincidenten langs de Zandvoortselaan tussen Bentveld en Zandvoort sterk afgenomen nadat daar een hek geplaatst is.

In de brandbrief toont de Dierenbescherming aan dat het bejagen van de damherten geen structurele oplossing biedt voor de overlast, omdat het minder effectief is dan andere maatregelen. Zo komen bij zeer intensief afschot 50 procent minder ongelukken voor, terwijl het plaatsen van hekken voor een vermindering van 87 procent zorgt. Ook veroorzaakt afschot onrust onder de damherten, met mogelijk meer aanrijdingen tot gevolg. Daarbij leidt afschot tot dierenleed, omdat dieren niet altijd in één keer gedood worden of omdat jonge dieren hun ouders verliezen.

De Dierenbescherming wil een structurele oplossing voor het duingebied. Daarom moeten langs drukke, provinciale wegen hekken geplaatst worden en op rustigere wegen, waar langzaam gereden wordt, wildsignaleringssystemen komen. Verder dienen de verschillende duingebieden verbonden te worden door faunapassages.





http://www.dierenbescherming.nl

http://www.dierenbescherming.nl