Voedsel en Waren Autoriteit

nVWA actief tijdens het Offerfeest 2010

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) controleert dit jaar tijdens het Offerfeest scherp op de regels die gelden in slachthuizen en het vervoer van dieren bestemd voor de slacht. Dierenartsen van de nVWA zijn deze week te vinden in slachthuizen waar onbedwelmd wordt geslacht en de mobiele teams van de nVWA onderzoeken in het land of men volgens de regels handelt. Daarnaast biedt de nVWA vaktechnische ondersteuning aan medehandhavers, zoals de politie, die tijdens hun reguliere werk onregelmatigheden aantreffen of vermoeden dat er illegaal wordt of gaat worden geslacht.

Regels
Het doden van dieren zonder voorafgaande verdoving is alleen toegestaan in een geregistreerd slachthuis. Dit gebeurt onder toezicht van een dierenarts van de nVWA. Daarnaast moeten dieren, zoals schapen en geiten, die worden vervoerd naar een slachtplaats of naar een tijdelijke locatie zoals een boerderij, altijd zijn voorzien van identificatie en registratie (I&R)-oormerken én een voorgeschreven vervoersdocument. De nVWA heeft afgelopen weken de islamitische koepelorganisaties geïnformeerd over deze wet- en regelgeving.

Offerfeest 2010
Het jaarlijkse islamitische Offerfeest valt in de periode van 16 tot en met 18 november 2010. Op deze dagen worden veel dieren, met name schapen en geiten, op de door de islam voorgeschreven wijze (dhabiha) geslacht. Het vlees van deze dieren wordt daarna verdeeld onder armen, buren en familieleden.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 40 76 begin_of_the_skype_highlighting (070) 448 40 76 end_of_the_skype_highlighting.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.