Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 15 november 2010

Paul Klint krijgt TOP-subsidie voor onderzoek naar domein-specifieke talen

Gepubliceerd op 15 november 2010
Paul Klint

Prof. dr. Paul Klint van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) van de Universiteit van Amsterdam heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een TOP-subsidie (TOP-GO) ontvangen. Hij krijgt de subsidie voor zijn project Domeinspecifieke talen: een grote toekomst voor kleine programma's.
Projecten met gebiedsoverstijgende wetenschap van excellente kwaliteit komen in aanmerking voor de TOP-subsidie. NWO stelde veertien miljoen euro beschikbaar voor negentien onderzoeksvoorstellen. In totaal waren er 123 ingediende onderzoeksvoorstellen. De subsidie is maximaal 750.000 euro.

Software wordt steeds groter: het is geen uitzondering dat de broncode uit tientallen of zelfs honderden miljoenen regels bestaat. Dit onderzoek richt zich op methodes om software juist kleiner te maken; dat leidt tot hogere productiviteit en hogere kwaliteit. Een domeinspecifieke taal (DST) is een gespecialiseerde taal om programma's in een afgebakend domein te schrijven en vormt de sleutel bij dit onderzoek. Door bestaande software te onderzoeken wordt een DST afgeleid waarmee veel efficiënter - namelijk tien tot vijftig maal sneller - software in hetzelfde domein gemaakt kan worden.

Over de TOP-subsidie

De TOP-GO subsidieronde was een pilot van NWO samen met ZonMw. Het doel was om de uitvoerbaarheid en meerwaarde van een gebiedsoverstijgende vrije competitie te verkennen. Een tweede doel was om te zien of de onderzoeksvoorstellen in zo'n competitie tot hun recht komen. De opzet is geslaagd: meer dan driekwart van alle aanvragen bevindt zich op het grensvlak van disciplines, en de meeste betrokkenen zijn positief over de mogelijkheid gebiedsoverstijgend te beoordelen. De stuurgroep was lovend over de vooraanstaande positie die NWO hiermee wereldwijd inneemt. Vooralsnog was de TOP-GO competitie eenmalig; wel wordt gekeken naar de mogelijkheden van een vervolg.