Unie van Waterschappen

Maandag, 15. November 2010

Deltaplan voor de Mekong

Van 9 tot en met 11 november heeft een Nederlandse delegatie een bezoek gebracht aan Vietnam. Doel van het bezoek was om met het advies van Nederlandse experts te komen tot een deltaplan voor de Mekong.

In oktober van dit jaar hebben de premiers van Vietnam en Nederland afspraken gemaakt over een meerjarige samenwerking op het gebied van watermanagement en klimaatverandering.

High Level Delta Committee for the Mekong Delta in Vietnam (HLDC)

Op dinsdag 9 november heeft een aantal ontmoetingen plaatsgevonden met Vietnamese bewindspersonen, waaronder de premier van Vietnam, Nguyen Tan Dung. Naast Cees Veerman waren ook Stefan Kuks en Marcel Stive (Nederlandse deltacommissie) als beoogd leden van de High Level Delta Committee for the Mekong Delta in Vietnam (HLDC) bij deze gesprekken aanwezig. Daarnaast zullen Louise Fresco en Pavel Kabat (Nederlandse deltacommissie) deel uit gaan maken van deze commissie.

Workshop

Op 10 november vond een workshop plaats, die diende om het Nederlandse bedrijfsleven en potentiële financiers bij de plannen voor de Mekong delta te betrekken. De High Level Delta Committee for the Mekong Delta (HLDC) wordt geadviseerd door 4 werkgroepen die elk op een ander onderdeel advies uitbrengen. Deze werkgroepen worden voorgezeten door leden van de HLDC. Op donderdag 11 november is in 4 parallelle sessies gewerkt aan de invulling van deze werkgroepen en de overkoepelende deltacommissie.

Werkgroep Water Governance

Onder leiding van Stefan Kuks is de inhoud van de werkgroep Water Governance nader uitgewerkt. Deelnemers bogen zich over de verdeling van verantwoordelijkheid, de behoefte aan integrale waterwetgeving en goede en toegankelijke informatie, afstemming met landen die bovenstrooms gelegen zijn en financiering van het waterbeheer. De relevante Vietnamese aandeelhouders en de verschillende expertises die vertegenwoordigd moeten zijn, zijn benoemd.

Vervolg

De komende maand zal bepaald worden wie namens de Vietnam zitting neemt in de HLDC en de 4 werkgroepen. Ook zal ter ondersteuning een secretariaat worden ingesteld. De werkgroepen gaan de komende maanden aan de slag en presenteren in april 2011 hun eerste adviezen.