Amnesty International


Kinderen in Nederland vragen Obama het Kinderrechtenverdrag te ratificeren

15 november 2010 Zaterdag 20 november bestaat het Verdrag inzake de Rechten van het Kind 21 jaar. In het kader van deze bijzondere dag biedt Amnesty International samen met 2 leerlingen uit groep 7 en 8 op dinsdag 16 november om 11.00 uur bijna 10.000 handtekeningen aan bij de Amerikaanse Ambassade in Nederland.

Honderden leerlingen van het basisonderwijs in Nederland hebben hun handtekening gezet en nog meer handtekeningen opgehaald voor kinderen in de VS. De petitie is gericht aan de Amerikaanse ambassadeur. Hierin vragen de Nederlandse kinderen samen met Amnesty aan de ambassadeur de bezorgdheid omtrent het niet ratificeren van het Kinderrechtenverdrag door de VS aan Obama door te geven. De VS en Somalië zijn namelijk de enige landen die dit nog niet hebben gedaan.

Op 20 november 1989 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan. Het verdrag is door bijna alle landen geratificeerd. Dat betekent dat deze landen de rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan in hun wetten moeten opnemen. De landen verplichten zich met de ratificatie tot het beschermen van de rechten van kinderen in hun land.

In de Verenigde Staten hebben de afgelopen jaren ruim 2.500 kinderen een levenslange gevangenisstraf gekregen. De meerderheid van deze kinderen zit vast voor moord of medeplichtigheid daaraan. De medeplichtige minderjarigen waren zich echter niet altijd bewust van het feit dat er een moord gepleegd zou worden. Zij waren bijvoorbeeld betrokken bij een roofoverval waarbij een dodelijk slachtoffer is gevallen door toedoen van een mededader.

Een kleiner deel van de kinderen zit levenslang vast voor minder zware delicten zoals het gebruik van wapens of een overval zonder dodelijk slachtoffer. In mei 2010 gaf het hooggerechtshof van de VS aan dat kinderen die voor deze delicten levenslang krijgen bij goed gedrag vrijgelaten moeten worden.

De levenslange veroordeelde kinderen die hun straf uitzitten voor moord of medeplichtigheid komen echter nooit vrij, ook niet bij het tonen van goed gedrag.

Kinderen die een misdrijf plegen moeten natuurlijk gestraft worden. Maar in het Verdrag van de Rechten van het Kind staat dat een kind geen levenslang mag krijgen. Een kind moet de kans krijgen om uiteindelijk te rehabiliteren en een normaal leven te leiden. De voor moord of medeplichtigheid veroordeelde kinderen in de VS zullen deze kans nooit krijgen en zitten voor de rest van hun leven in de gevangenis.

President Obama heeft tijdens zijn verkiezingscampagne uitgesproken dat een land als Amerika niet kan claimen kampioen te zijn op het gebied van mensenrechten wanneer het de belangrijkste mensenrechten verdragen zoals het Verdrag voor de Rechten van het Kind niet heeft geratificeerd.