Gemeente De Ronde Venen


Structuurvisie een stap verder

In de structuurvisie die wordt opgesteld voor de nieuwe gemeente De Ronde Venen wordt speciaal aandacht besteed aan bouwen voor speciale doelgroepen, de leefbaarheid van de kernen, de kwaliteit van het landschap, de economische en recreatieve ontwikkeling van de nieuwe gemeente en de kwaliteit van de naoorlogse wijken. Dat is het resultaat van de inspraak die de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden.

De gemeenten Abcoude en De Ronde Venen zijn momenteel bezig met het opstellen van een structuurvisie. In de structuurvisie staat grofweg omschreven hoe de nieuwe gemeente er over twintig jaar uit moet zien en welke keuzes er op het gebied van bijvoorbeeld woningbouw, infrastructuur en landschap worden gemaakt. Een structuurvisie vormt daarom een belangrijk document bij de ontwikkeling van een gemeente.

De afgelopen maanden zijn inwoners en maatschappelijke organisaties gevraagd input te leveren voor de structuurvisie. Waar vinden zij dat aandacht aan moet worden besteed? Wat vinden zij belangrijke onderwerpen waarover de gemeente zich moet uitspreken? Om inwoners te attenderen op de inspraakmogelijkheid en het voor hen zo eenvoudig mogelijk te maken te reageren, is eind september de Week van de Structuurvisie gehouden. De Week van de Structuurvisie is door zoân zeshonderd mensen bezocht en heeft ruim honderdvijftig reacties opgeleverd.

Dinsdag 9 november heeft de Stuurgroep Herindeling de nota van Antwoord vastgesteld waarin wordt gereageerd op de opmerkingen, adviezen en aanbevelingen die zijn gedaan. Ook heeft de Stuurgroep de Kadernoties vastgesteld die als basis dienen voor de uiteindelijke structuurvisie.

Uit de reacties die zijn binnengekomen blijkt dat inwoners en maatschappelijke organisaties de reeds benoemde aandachtsgebieden onderschrijven. Maar daarnaast wordt speciale aandacht gevraagd voor: het bouwen voor speciale doelgroepen, de leefbaarheid van de dorpen, de kwaliteit van het landschap en de positie van de agrarische sector daarin, de economische en recreatieve ontwikkeling in samenhang met de infrastructuur, de staat en kwaliteit van de naoorlogse wijken en de natuurontwikkeling in grote delen van de gemeente.

De gemeenteraad van Abcoude debatteert op 9 december over de structuurvisie en de reacties en de gemeenteraad van De Ronde Venen op 15 december. De raden wordt gevraagd aanbevelingen mee te geven aan de nieuwe gemeenteraad. De kadernotitie en reacties van de structuurvisie worden, begeleid door de aanbevelingen van de âoudeâ raden, volgend jaar ter vaststelling aangeboden aan de nieuwe gemeenteraad.

De reactienota is vanaf 10 november 2010 te raadplegen via www.eenlevendigegemeente.nl of voor 2 euro te koop aan de balie van de gemeentehuizen in Mijdrecht en Abcoude. Op www.eenlevendigegemeente.nl is alle relevante informatie te vinden over de structuurvisie en de verschillende deelnotities.