Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Overlast door langdurige regen
15 november 2010 - In het zuidoosten van Nederland is tussen vrijdagochtend en zondagochtend op grote schaal tussen de 30 en 80 mm neerslag gevallen. Lokaal is er in Zuid-Limburg zelfs 90 tot 100 mm gemeten, een hoeveelheid die op een willekeurige plek in Nederland eens in de honderd jaar kan worden verwacht. De grote hoeveelheid neerslag is veroorzaakt door een front dat langdurig stil lag boven het zuiden van het land.
Neerslag zaterdag 13 november
De hevige en langdurige neerslag heeft met name in Limburg voor veel wateroverlast gezorgd. De overlast is nog eens verergerd door de hoogteverschillen in deze provincie waardoor het water snel naar de laagst gelegen plekken stroomde. Hierdoor ontstonden lokaal modderstromen en stonden wegen blank.

Een andere factor die de overlast nog eens heeft verergerd, was het natte weer van de afgelopen tijd waardoor de bodem al verzadigd was van water. Bovendien heeft de Maas zeer veel water vanuit het eveneens getroffen België moeten afvoeren en steeg het peil snel.

Het is de tweede keer dit jaar dat er in Nederland op regionale schaal wateroverlast is. Rond 26 augustus werd vooral de Achterhoek getroffen. Het KNMI-neerslagstation in Lievelde registreerde toen 138 mm in 24 uur. Dat was de op twee na hoogste etmaalsom die ooit in Nederland is gemeten.

In België was de situatie door de hevige neerslag vooral kritiek in de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en Henegouwen. Overstromingen hebben daar afgelopen weekend drie levens geëist. In een aantal plaatsen moesten inwoners geëvacueerd worden omdat rivieren, beken en kanalen buiten hun oevers traden.

Eerste uitgave: 15-11-10