Gemeente Schouwen-Duiveland
Slim handhaven
Publicatiedatum: 15 november 2010
PERSBERICHT
Datum
15 november 2010
Woordvoerder
Gerard Rabelink, burgemeester , T: (0111) 452 100
Ricardo de Winter, beleidsambtenaar T: (0111) 452 442
"Slim handhaven"
Volgende stap in breed gedragen, succesvolle horecacontroles
Alles in één keer gecontroleerd
De gemeente Schouwen-Duiveland voert regelmatig integrale
horecacontroles uit en werkt inmiddels al een aantal jaren met een
speciaal handboek. We proberen hiermee efficiënte, doelgerichte en
eenduidige controles uit te voeren in horecabedrijven. We controleren
tegelijkertijd op onder meer brandveiligheid, milieuregelgeving en
diverse vergunningen.
Veilige en hygiënische horeca
We beseffen dat een controle een ondernemer tijd kost en niet altijd
gelegen komt. Het is echter de bedoeling dat een ondernemer zo min
mogelijk gehinderd wordt door controlemomenten en al voor het
bedrijfsbezoek weet welke aspecten gecontroleerd worden. Anderzijds
hecht onze gemeente veel waarde aan een veilige en hygiënische
horecabranche. Dit is in onze ogen een gezamenlijk belang van overheid
en ondernemer.
In 2008 en 2009 hebben we 80 resp. 88 integrale horecacontroles
uitgevoerd. Tot 1 oktober van dit jaar hebben we al 62 horecabedrijven
gecontroleerd. Bij controles krijgen we meestal alle medewerking.
Overtredingen worden door de ondernemer vrijwel altijd binnen de
daarvoor gegeven termijn ongedaan gemaakt. Ook 'quick scan controles',
bijvoorbeeld in het kader van het WK voetbal en de kerstdagen, zijn een
succes.
Positieve bijwerking
Niet alleen onze gemeente is tevreden over de integrale controles, maar
ook ondernemers ervaren dat deze werkwijze prima functioneert. Zo laat
Leo van Vliet, eigenaar van hotel De Zeeuwse Stromen en strandpaviljoen
Zuid-Zuid-West desgevraagd weten: "Je hebt eenmalig
twee toezichthouders op bezoek. Tijdens de controle worden diverse
elementen gecontroleerd, waarbij veiligheid en hygiëne vooropstaan.
Uiteraard moet je als ondernemer even tijd vrij maken, maar de
integrale controle is zeker een verbetering in vergelijking met de
afzonderlijke controles. Elke echte ondernemer moet integrale controle
toejuichen. Er kan zelfs nog meer positiefs ontstaan uit deze vorm van
controle. Denk aan een verbeterde BHV-opleiding, waarin de ondernemer
met zijn medewerkers wordt getraind in diverse calamiteiten".
Het gemeentebestuur willen echter ook inspelen op actuele
ontwikkelingen. Daarom bekijken we volgend jaar de mogelijkheden om
'Slim handhaven' toe te passen in de horecabranche. Een volgende stap
in de integrale handhaving. Bij slim handhaven leggen we een deel van
de verantwoordelijkheid bij de ondernemer. Aan de hand van een
checklist controleert hij of zij zelf het bedrijf en stuurt de
resultaten vervolgens naar de gemeente. Wij controleren vervolgens via
steekproeven deze controleresultaten. Deze methode laat uiteraard
onverlet dat bij door de gemeente zelf geconstateerde onveilige
situaties snel ingrijpen noodzakelijk blijft.
We rekenen dan ook in 2011 en verder op de medewerking van de
ondernemers bij de uitvoering van integrale horecacontroles en de
invoering van de methode 'Slim handhaven'.