Gemeente Schouwen-Duiveland


Slim handhaven

Publicatiedatum: 15 november 2010

PERSBERICHT

Datum

15 november 2010

Woordvoerder

Gerard Rabelink, burgemeester , T: (0111) 452 100

Ricardo de Winter, beleidsambtenaar T: (0111) 452 442

"Slim handhaven"

Volgende stap in breed gedragen, succesvolle horecacontroles

Alles in één keer gecontroleerd

De gemeente Schouwen-Duiveland voert regelmatig integrale horecacontroles uit en werkt inmiddels al een aantal jaren met een speciaal handboek. We proberen hiermee efficiënte, doelgerichte en eenduidige controles uit te voeren in horecabedrijven. We controleren tegelijkertijd op onder meer brandveiligheid, milieuregelgeving en diverse vergunningen.

Veilige en hygiënische horeca

We beseffen dat een controle een ondernemer tijd kost en niet altijd gelegen komt. Het is echter de bedoeling dat een ondernemer zo min mogelijk gehinderd wordt door controlemomenten en al voor het bedrijfsbezoek weet welke aspecten gecontroleerd worden. Anderzijds hecht onze gemeente veel waarde aan een veilige en hygiënische horecabranche. Dit is in onze ogen een gezamenlijk belang van overheid en ondernemer.

In 2008 en 2009 hebben we 80 resp. 88 integrale horecacontroles uitgevoerd. Tot 1 oktober van dit jaar hebben we al 62 horecabedrijven gecontroleerd. Bij controles krijgen we meestal alle medewerking. Overtredingen worden door de ondernemer vrijwel altijd binnen de daarvoor gegeven termijn ongedaan gemaakt. Ook 'quick scan controles', bijvoorbeeld in het kader van het WK voetbal en de kerstdagen, zijn een succes.

Positieve bijwerking

Niet alleen onze gemeente is tevreden over de integrale controles, maar ook ondernemers ervaren dat deze werkwijze prima functioneert. Zo laat Leo van Vliet, eigenaar van hotel De Zeeuwse Stromen en strandpaviljoen Zuid-Zuid-West desgevraagd weten: "Je hebt eenmalig twee toezichthouders op bezoek. Tijdens de controle worden diverse elementen gecontroleerd, waarbij veiligheid en hygiëne vooropstaan. Uiteraard moet je als ondernemer even tijd vrij maken, maar de integrale controle is zeker een verbetering in vergelijking met de afzonderlijke controles. Elke echte ondernemer moet integrale controle toejuichen. Er kan zelfs nog meer positiefs ontstaan uit deze vorm van controle. Denk aan een verbeterde BHV-opleiding, waarin de ondernemer met zijn medewerkers wordt getraind in diverse calamiteiten".

Het gemeentebestuur willen echter ook inspelen op actuele ontwikkelingen. Daarom bekijken we volgend jaar de mogelijkheden om 'Slim handhaven' toe te passen in de horecabranche. Een volgende stap in de integrale handhaving. Bij slim handhaven leggen we een deel van de verantwoordelijkheid bij de ondernemer. Aan de hand van een checklist controleert hij of zij zelf het bedrijf en stuurt de resultaten vervolgens naar de gemeente. Wij controleren vervolgens via steekproeven deze controleresultaten. Deze methode laat uiteraard onverlet dat bij door de gemeente zelf geconstateerde onveilige situaties snel ingrijpen noodzakelijk blijft.

We rekenen dan ook in 2011 en verder op de medewerking van de ondernemers bij de uitvoering van integrale horecacontroles en de invoering van de methode 'Slim handhaven'.