Ministerie van Buitenlandse Zaken


Nederlander worden via optieverklaring

Nieuwsbericht | 15 november 2010

Heeft u een Nederlandse moeder en niet de Nederlandse nationaliteit? Maar bent u wel vóór 1 januari 1985 geboren? Dan komt u sinds 1 oktober 2010 misschien wel in aanmerking om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen door het uitbrengen van een optieverklaring. Lees meer over de mogelijkheden en de vereisten voor het verkrijgen van het Nederlanderschap.

Nederlandse moeder en niet-Nederlandse vader

Heeft u een Nederlandse moeder en niet de Nederlandse nationaliteit maar zou u die wel willen verkrijgen, dan is onderstaande informatie voor u van belang.
* Vraag: Ik ben vóór 1 januari 1985 geboren uit een Nederlandse moeder en een niet-Nederlandse vader. Ben ik Nederlander?
* Vraag: Hoe kan ik Nederlander worden?

* Vraag: Welke documenten moet ik overleggen?

* Vraag: Tot welke datum kan ik een optieverklaring uitbrengen?
* Vraag: Niet ik maar mijn vader of moeder is vóór 1 januari 1985 geboren uit een Nederlandse moeder en een niet-Nederlandse vader. Ben ik Nederlander?
* Vraag: Ik ben vóór 1 januari 1985 in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba bij rechterlijke uitspraak door een Nederlandse vrouw geadopteerd en was op het moment van de officiële uitspraak minderjarig. Ben ik Nederlander?

Vraag: Ik ben vóór 1 januari 1985 geboren uit een Nederlandse moeder en een niet-Nederlandse vader. Ben ik Nederlander?

Antwoord:
Nee, maar als u vóór 1 januari 1985 bent geboren uit een moeder die op het moment van uw geboorte Nederlandse was terwijl uw vader op dat moment niet-Nederlander was en heeft u niet eerder de Nederlandse nationaliteit verkregen, dan kunt u vanaf 1 oktober 2010 de Nederlandse nationaliteit verkrijgen door het uitbrengen van een zogeheten Optieverklaring. De tekst van het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt is op 30 juni 2010 in de Staatscourant gepubliceerd. Deze tekst kunt u vinden op de volgende website: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2010-10196.html Naar boven

Vraag: Hoe kan ik Nederlander worden?

Antwoord:
Vanaf 1 oktober 2010 kunt u op de dichtstbijzijnde Nederlandse vertegenwoordiging in persoon een zogeheten Optieverklaring uitbrengen. U moet hierbij kunnen aantonen:
* dat u geboren bent vóór 1 januari 1985 èn

* dat uw moeder ten tijde van uw geboorte de Nederlandse nationaliteit had èn
* dat uw vader ten tijde van uw geboorte niet de Nederlandse nationaliteit had

Daarnaast zal worden gecontroleerd of u eerder het Nederlanderschap heeft verkregen/verloren. Naar boven

Vraag: Welke documenten moet ik overleggen?

Antwoord:
Bij het uitbrengen van de optieverklaring zult u in ieder geval moeten beschikken over een geldig identiteitsbewijs, een (gelegaliseerde) geboorteakte en een volledig ingevuld informatie formulier. Aan de hand van het informatie formulier wordt u uitgelegd welke aanvullende documenten u moet overleggen. Naar boven

Vraag: Tot welke datum kan ik een optieverklaring uitbrengen?

Antwoord:
De wetgeving stelt hiervoor géén einddatum.
Naar boven

Vraag: Niet ik maar mijn vader of moeder is vóór 1 januari 1985 geboren uit een Nederlandse moeder en een niet-Nederlandse vader. Ben ik Nederlander?

Antwoord:
Nee, maar indien uw vader of moeder gebruik heeft gemaakt van deze regeling kunt u zelf ook het Nederlanderschap verkrijgen door eveneens een optieverklaring uit te brengen. Dit geldt ook als uw vader of moeder overleden is voordat hij/zij gebruik heeft kunnen maken van de optieprocedure. Ook als u voor uw 7de levensjaar bent erkend of uw vader heeft u na uw 7de maar voor uw 18de levensjaar erkend en aangetoond uw biologische vader te zijn, is het vorengaande op u van toepassing. Naar boven

Vraag: Ik ben vóór 1 januari 1985 in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba bij rechterlijke uitspraak door een Nederlandse vrouw geadopteerd en was op het moment van de officiële uitspraak minderjarig. Ben ik Nederlander?

Antwoord:
Nee, door deze adoptie heeft u de Nederlandse nationaliteit niet automatisch verkregen. Wel kunt u vanaf 1 oktober 2010 door het uitbrengen van een Optieverklaring (zoals hierboven aangegeven) de Nederlandse nationaliteit verkrijgen.

Voor nadere informatie omtrent de verkrijging van het Nederlanderschap wordt u verwezen naar de website van de IND (www.indklantdienstwijzer.nl) en de brochures van de IND.