Pierre Wind geeft startsein voor de 'Diabetesweek in de apotheek'

15/11/2010 13:22

KNMP

250.000 mensen in Nederland weten niet dat ze diabetes hebben

Den Haag, 15 november 2010 - Pierre Wind gaf vanochtend in Den Haag op geheel eigen wijze het officiële startsein voor de eerste 'Diabetesweek in de apotheek'. Dit deed hij door samen met apotheker Mariëlle van der Meer van de Akelei Apotheek, de eerste bloedsuikertest af te nemen bij mevrouw Hoefnagel uit Den Haag. In ons land lopen maar liefst een kwart miljoen mensen rond met diabetes zonder dat zelf te weten. Reden genoeg dus voor de apothekers om deze campagneweek te organiseren. De apothekers vinden het tot hun taak behoren om naast het uitgeven van medicijnen, mensen te wijzen op gezondheidsrisico's en hen hierover voor te lichten. Iedereen die symptomen heeft of een verhoogd risico loopt op diabetes kan deze week terecht bij een van de deelnemende apotheken in Nederland voor een gratis bloedsuikertest. De week loopt nog t/m zaterdag 20 november.

Symptomen vaak lange tijd niet merkbaar

Mariëlle van der Meer lichtte de campagne van de apothekers vanochtend in duidelijke taal toe. "Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes (9 op de 10 mensen met diabetes heeft dit type) en is een van de snelst groeiende ziekten ter wereld. Vaak weten mensen helemaal niet dat ze deze vorm van diabetes hebben, omdat de symptomen zoals vermoeidheid, dorst en vaak plassen, slecht genezende wondjes of pijn in de benen bij het lopen vaak lange tijd niet of nauwelijks merkbaar zijn". Dat is ook de reden waarom er zo'n groot aantal mensen (250.000) in Nederland is met deze ziekte, maar dat zelf niet weet. Met goede begeleiding en aanpassing van de leefstijl kunnen diabetespatiënten een zo normaal mogelijk leven leiden. En hoe eerder je er bij bent hoe beter, daarom is het belangrijk om in een vroeg stadium al bewust te zijn van de risico's.

Risicogroepen

"Met name mensen die ouder zijn dan 45 jaar, met een ongezonde leefstijl, te weinig beweging en overgewicht behoren tot de risicogroep", zegt Mariëlle. "Wij roepen daarom iedereen die binnen de risicogroep valt op, tijdens de Diabetesweek in de apotheek zich gratis te laten testen." De bloedsuikertest van mevrouw Hoefnagel liet geen verhoogde waarde van het bloedsuiker zien. "Ik heb me nog nooit eerder laten testen. Toen ik op de radio hoorde dat er 250.000 mensen met diabetes rondlopen zonder het te weten en dat je symptomen vaak niet gelijk merkt, besloot ik me toch eens te laten testen. En dat dit bij mijn apotheek kan vind ik een enorm voordeel. Ik ben blij dat de test goed voor me heeft uitgepakt".

Pierre Wind: "Genieten van eten en smaak kan alleen met goede gezondheid"

Chefkok en smaakgoeroe Pierre Wind ondersteunt de campagne met oprecht veel enthousiasme. "Ik ondersteun dit initiatief met volle teugen", zegt Pierre Wind. "Er zijn veel mensen in ons land die ogenschijnlijk niets mankeren, maar die wel een verhoogd risico lopen en daar sta je eigenlijk niet eens zo bij stil. Het is toch top dat je je heel makkelijk en snel bij de apotheek kan laten adviseren en testen. Dat wist ik in eerste instantie eigenlijk niet. Zelf ben ik 45 en een heel druk baasje. Ik ben getest en weet daardoor al jaren dat ik in de risicogroep zit. Dat is belangrijk om te weten, dan kan je er rekening mee houden. Ik ben gek op eten en genieten van het leven. Maar ik weet ook dat eten en bewegen bij elkaar behoren. Als smulpaap weet ik als geen ander hoe moeilijk dat is, maar het is wel noodzakelijk. Sinds kort kom ik weer wekelijks in de sportschool en heb ik al twee jaar mijn persoonlijke conditietrainer: mijn hond Meneer Teun. Met hem wandel ik meer dan ooit. Genieten van eten en smaak kan alleen wanneer je bewust bezig bent. Ga naar de apotheek om je bloedsuiker te testen. Doe het voor jezelf."

Tijdens de 'Diabetesweek in de apotheek' geven de apothekers niet alleen voorlichting over het voorkomen van diabetes type 2, maar diabetespatiënten kunnen ook een afspraak maken voor een gesprek om vragen te stellen over hun ziekte. De apotheker bekijkt daarnaast samen met de patiënt of de bloedsuikermeting nog op de beste en meest handige manier gedaan wordt. Zeker voor mensen die al lange tijd diabetespatiënt zijn kan dit van toegevoegde waarde zijn. Ook wordt de glucosemeter of het prikapparaat nagekeken en schoongemaakt.

Op www.apotheek.nl zijn alle deelnemende apotheken te vinden.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.apotheek.nl