Politie Brabant Zuid-Oost

Politie maakt top-30 van potentiële overvallers

Zuidoost-Brabant, 15-11-2010 o De politie in Zuidoost-Brabant heeft een lijst opgesteld van 30 potentiële overvallers. Deze personen worden de komende tijd extra in de gaten gehouden. Het is één van de maatregelen die de politie neemt om het aantal overvallen tegen te gaan. Daarnaast vraagt de politie aandacht voor (het voorkomen van) woninginbraken.

Maatregelen
De zogenoemde 'Donkere Dagen' zijn weer aangebroken, traditiegetrouw een periode waarin er meer wordt ingebroken en er meer overvallen plaatsvinden dan in de rest van het jaar. Omdat Politie Brabant Zuid-Oost zich realiseert dat inbraken en overvallen een grote impact hebben op het veiligheidsgevoel van de burger, is ze extra alert en heeft ze enkele maatregelen genomen.

Top-30

Eén van die maatregelen is een top-30 van potentiële overvallers. De lijst is samengesteld op basis van informatie uit de politiesystemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om personen die al eens een overval hebben gepleegd of die door de politie in staat worden geacht een overval te gaan plegen. De politie gaat deze mensen extra in de gaten gehouden. Zo zal de buurtbrigadier in hun wijk bij hen op huisbezoek gaan.

Speciale websites

Daarnaast heeft de politie in Zuidoost-Brabant twee speciale websites geopend. Op www.stopovervallen.nukunnen burgers en ondernemers informatie vinden hoe ze moeten handelen bij een overval of hoe ze een overval kunnen voorkomen. Daarnaast is er een link gemaakt naar een speciale pagina op Google Maps. Daarop worden locaties in beeld gebracht waar overvallen zijn gepleegd. Op de
sitewww.stopwoninginbraak.nlstaat heel veel informatie over alles wat met woninginbraken te maken heeft, zoals preventietips en een inbraaktest.

Overvalcijfers

In de politieregio Brabant Zuid-Oost werden t/m zondag 14 november in totaal 73 overvallen gepleegd. Daarvan werd éénderde deel (24 overvallen) opgelost. In totaal werden 34 verdachten aangehouden. Het aantal overvallen ligt nog onder het niveau van vorig jaar.

Hulp nodig

Na een overval wordt altijd uitgebreid onderzoek gedaan. Ook onderzoekt de politie eventuele verbanden tussen de overvallen. Alle politiemedewerkers zijn gericht op het inwinnen van informatie en de bestrijding van de overvallen. De politie wil de daders zo snel als mogelijk aanhouden. Daarbij heeft zij de hulp van burgers in de regio nodig.

Alertheid

De politie vraagt burgers dan ook alert te reageren bij verdachte situaties. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Bij spoed is 112 natuurlijk het vereiste nummer. De politie adviseert slachtoffers van een overval om de overvaller(s) niet tegen te werken. Het is verstandiger om kenmerken van de dader(s) en eventuele vervoermiddelen te onthouden. Een goed signalement kan de politie helpen de dader(s) te achterhalen. Met behulp van getuigenoproepen in de media en het versturen van een SMS-Alert bij een overval roept de politie de hulp van burgers in om verdachten te kunnen opsporen.

Standaard opsporingsmiddelen

Na een overval worden standaard opsporingsmiddelen ingezet, zoals een buurt- en passantenonderzoek. Ook alle sporen worden bekeken en onderzocht. De buurtbrigadier geeft extra zorg en aandacht aan de omgeving van de 'Plaats Delict'. Hij of zij neemt flyers mee bij het bezoek aan de doelgroepen, zoals cafetaria's, benzinestations en videotheken.