KRO

Honderden reacties op KRO Brandpunt-uitzending over misstanden in zorg

Uitzenddatum: 15/11/2010

Een oproep van KRO Brandpunt over misstanden in de ouderenzorg heeft een stortvloed aan reacties opgeleverd. Honderden kijkers reageerden op de schrijnende reportage die in de uitzending van zondag 14 november te zien was. Vaak met hun eigen persoonlijke en mensonterende verhaal. Brandpunt gaat de reacties bundelen tot een nieuwe reportage en gaat de komende tijd extra aandacht aan misstanden in de ouderenzorg besteden. De uitzending is terug te zien via:
http://brandpunt.kro.nl/uitzendingen/2010-11-14/aftellen/index.aspx .

In de uitzending van afgelopen zondag werd het verhaal verteld van Hans en Mies de Koningh. Mies is getroffen door Parkinson en is opgenomen in een verpleeghuis van de Osiragroep in Amsterdam. Door efficiencymaatregelen is er nauwelijks meer tijd om op een fatsoenlijke manier voor haar te zorgen. Voor het verwisselen van een incontinentieluier staat maximaal één minuut. Patiënten zitten uren op de wc of moeten regelmatig zestien uur per etmaal gedwongen op bed verblijven.

Uit de vele reacties blijkt dat het probleem zich niet beperkt tot de hoofdstad. Uit het hele land komen tientallen mensonterende verhalen binnen over misstanden in verpleeghuizen. "Bezuinigingen op incontinentieluiers waardoor ouderen gedwongen in hun eigen ontlasting moeten slapen. Bezuinigingen op voeding, waardoor ze sterk vermageren. Patiënten die drie kwartier moeten wachten voordat ze worden geholpen met eten, dat dan al koud is. Verplegend personeel dat het water aan de lippen staat en het bijltje er bij neer gooit. We hebben het idee dat we echt een open zenuw hebben geraakt", aldus eindredacteur Bas van der Ham.

Via het mailadres brandpunt@kro.nl kunnen mensen hun persoonlijke verhalen aan de redactie sturen.