Waterschappen maken zich op voor hoogwatergolf Maas vanmiddag

15/11/2010 14:22

Unie Van Waterschappen

Rijkswaterstaat voorspelt dat een piek van water (een hoogwatergolf) op de Maas in de middag Nederland bereikt. Met zo'n hoogwatergolf zitten de Maas en de uiterwaarden van de Maas vol. Dat betekent dat er minder water uit het zogenaamde regionale watersysteem, dus van beken en sloten in het gebied, kan worden geloosd. De piek van de hoogwatergolf van de Maas is Zuid-Limburg gepasseerd en is op weg naar het noorden van Limburg en Noord Brabant. De waterschappen zijn extra alert. De maatregelen die zijn genomen na de grote wateroverlast in 1995 lijken hun vruchten af te werpen.

Waterschap Roer en Overmaas heeft vannacht om overlast te voorkomen pompen geplaatst op diverse plekken in Zuid-Limburg. De pompen voorkomen opstuwing en wateroverlast van beken die stuiten op de "hoogwatermuur" van de Maas. Om te voorkomen dat straks met de piek veel regionaal water via de Maas weg moet stromen, wordt nu zo veel mogelijk water afgevoerd. De waterbergingsgebieden worden daarom nu leeggepompt. Dit gebeurt gecontroleerd en leidt niet tot overlast. Als de piek komt, zijn de peilen in het gebied weer laag en kunnen de riviertjes zelf eventueel regenwater opvangen. Waterschap Roer en Overmaas blijft waakzaam omdat vooral de beken en regenwaterbuffers nog behoorlijk vol zitten.

Waterschap Aa en Maas is vandaag en de komende dagen nog hard aan het werk om de grote hoeveelheden water die door regenval en verzadigde grond in het gebied bleef, weg te werken. Eerst is water in waterbergingsgebieden in Asten en Someren weggezet, later is besloten deze gebieden weer leeg te laten lopen om zo veel mogelijk water af te voeren voordat de piek van de Maas het gebied van Aa en Maas bereikt. De waterbergingsgebieden zitten nu nog steeds erg vol. Het leeg laten lopen gaat niet zo snel, omdat met name in de regio Deurne het water niet terug kan via de gewone beken en riviertjes. Die zijn weliswaar gezakt in peil, maar kunnen niet zoveel water tegelijk aan.

In het stroomgebied van Waterschap De Dommel is in de nacht van zondag op maandag het hoogste punt op de Dommel bij 's-Hertogenbosch bereikt. De maatregelen die genomen zijn, zoals stuwen openzetten en het inzetten van drie waterbergingsgebieden, voorkomen overlast. De grote afvoer van de Dommel, in combinatie met de piek op de Maas, zullen naar verwachting geen problemen opleveren. De piek op de Maas bij 's-Hertogenbosch wordt woensdag om 10.00 uur verwacht.

Waterschap Rivierenland is extra alert vanwege aanvoer van water uit België en Duitsland. Vóór het weekend zijn al maatregelen genomen en is het waterpeil is op meerdere plekken verlaagd. De komende dagen wordt weinig regen verwacht. Als deze weersverwachting uitkomt, zullen regenwaterbuffers, beken en gemeentelijke rioleringen het water geleidelijk aan weer normaal kunnen verwerken. Er lijkt geen sprake te zijn van grote schade. Sinds de extreme wateroverlast in 1995 zijn bergingsgebieden ingesteld en is door de waterschappen veel geïnvesteerd in het voorkomen van schade door buiten hun oever tredende rivieren.