Academisch ziekenhuis Maastricht

13 Veni's van NWO voor Maastricht Publicatiedatum: 03-11-2010 Bron: UM Auteur: SdC Datum: 03-11-2010

NWO heeft begin november aan 161 jonge onderzoekers een Veni-subsidie toegekend. Maar liefst dertien subsidies werden toegekend aan onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+. Dit aantal ligt fors hoger dan voorgaande jaren.

De Maastrichtse Veni-laureaten zijn Rik Crutzen, Liesbeth van Osch, Judith Sluimer, Johan Jocken, Bart Rutten, Jaap Jansen, Anique de Bruin, Vera Schrauwen-Hinderling (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences), Marisol Voncken, Petra Karsdorp, Jill Lobbestael (Faculty of Psychology and Neuroscience), Caroline Goukens en Nils Kok (School of Business and Economics).

In totaal dienden 982 onderzoekers een voorstel in. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland. De Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun carrière, maar hebben wel al aangetoond dat zij een opvallend talent hebben voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Zij kunnen met de subsidie van 250.000 euro drie jaar lang aan de slag om hun ideeën verder te ontwikkelen.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet door NWO, in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Omschrijvingen In opdracht van NWO hebben alle laureaten een korte omschrijving gegeven van hun onderzoeksproject:

Anique de Bruin (33): Overschatting in het onderwijs Van basisschool tot universiteit overschatten leerlingen hun leerprestaties in aanzienlijke mate. Overschatting leidt tot inefficiënt studiegedrag en uiteindelijk tot lage cijfers. Dit onderzoek gaat na hoe prestatie-inschattingen verbeterd kunnen worden zonder dat leerlingen verbaal reflecteren over hun leerprestaties.

Rik Crutzen (28): Betere gezondheid via internet Gezondheidsinformatie en -diensten worden steeds vaker online aangeboden, maar slechts mondjesmaat gebruikt. Bij gebruik is het van belang dat mensen dit als positief ervaren. Dit onderzoek gaat na hoe deze gebruikerservaring geoptimaliseerd kan worden zodat gebruik en daarmee gezondheid verbeteren.

Jaap Jansen (31) Nieuwe kijk op het suikerzieke brein Veel patiënten met suikerziekte hebben cognitieve problemen. Waarom deze problemen optreden is nog niet precies bekend. In dit onderzoek worden nieuwe beeldvormende technieken gebruikt om op te sporen wat er mis gaat in de hersenen van dergelijke patiënten.

Johan Jocken (29): Overgewicht? Vet uit balans! Overgewicht en suikerziekte ontstaan door een verhoogde stapeling van vetten in ons buikvet en spieren. Afbraak van deze vetten (lipolyse) gebeurt door een vernuftige balans van eiwitten. De onderzoekers gaan bestuderen of deze balans verstoord is bij mensen met overgewicht die een aanleg hebben om suikerziekte te ontwikkelen.

Liesbeth van Osch (30): De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens Hoewel veel mensen gezond willen leven, lukt het slechts weinigen om daadwerkelijk een gezonde leefstijl te volgen. Dit onderzoek test verschillende soorten planningsstrategieën en gaat na of het maken van concrete plannen leidt tot een verbetering in gezond gedrag.

Bart Rutten (35): Moving from vulnerability to resilience: shaping the bodily and psychological ability to withstand life adversity In tegenstelling tot mensen die psychische klachten krijgen na ernstige tegenslagen, vangen andere mensen dergelijke tegenslagen zonder problemen op. Zij vertonen mentale weerbaarheid. De onderzoekers ontrafelen hoe deze mensen dit doen, en wat er in de hersenen gebeurt.

Vera Schrauwen-Hinderling (37): Verlaagd energiemetabolisme als oorzaak van vette lever? Vervetting van de lever leidt tot diabetes en hart- en vaatziekten. Met niet-invasieve beeldvormingstechnieken gaan de onderzoekers bestuderen of een verlaagd energiemetabolisme in de lever deze vervetting veroorzaakt. Verschillen in vetopslag na een maaltijd worden in beeld gebracht.

Judith Sluimer (33): Zuurstof in aderverkalking: opgeruimd staat netjes? Een van de oorzaken van het verergeren van aderverkalking is het niet goed opruimen van dode cellen in de vaatwand. Door de lage zuurstofspanning in de vaatwand te verhogen denken de onderzoekers het opruimen van dode cellen te verbeteren en daardoor aderverkalking te verminderen.

Caroline Goukens (30) Koop- en eetgedrag bij massa-assortimenten. Tegenwoordig zien we een enorme toename in de assortimentvariëteit van supermarkten. Het lijkt alsof er voor elke consument een aangepast product is. Dit onderzoek gaat na hoe keuzes en eetgedrag van consumenten beïnvloed worden door dit gevoel van overvloed.

Nils Kok (29): De waarde van energiezuinigheid in gebouwen Gebouwen zijn grootverbruikers van energie. Investeringen in energiezuinigheid kunnen hier verandering in brengen. Dit onderzoek bestudeert de rol van energieverbruik bij aankoop en gebruik van gebouwen. Loont het om gebouwen energiezuiniger te maken? En bevorderen energielabels het bewustzijn?

Petra Karsdorp (34): Stop vermijding van pijn Vrees voor pijn dwingt automatisch tot vermijding van pijnlijke activiteiten, en bevordert genezing. Langdurige vermijding daarentegen kan leiden tot beperkingen in het dagelijkse leven