Rijksoverheid


Eerste Spoedaanpakproject Noord-Holland open: A9 Holendrecht-Diemen

Nieuwsbericht | 15-11-2010

Het verkeer op de A9 tussen Holendrecht en Diemen stroomt beter en veiliger door met de spitsstroken die minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vandaag officieel heeft geopend. De opening is de eerste van in totaal 9 spoedaanpakprojecten in Noord-Holland. De minister verrichtte de opening samen met Bouwend Nederland voorzitter Elco Brinkman. Daarnaast is kort stilgestaan bij de start van het Spoedaanpakproject verderop aan de A9 tussen Alkmaar en Uitgeest.

Betere en veiligere doorstroming

Tussen knooppunten Holendrecht en Diemen is in beide richtingen de 4,5 kilometer lange vluchtstrook ingericht als spitsstrook. Daarbij gaat het aantal rijstroken per rijrichting bij grote drukte van twee naar drie. De spitsstroken gaan open bij meer dan 3.000 voertuigen per uur per rijrichting. Dat is vooral tijdens de spits. Dankzij de spitsstroken kan 5 tot 10 procent meer verkeer afgewikkeld worden. Dit zorgt voor een betere bereikbaarheid van de bedrijven langs de A9 en de regio Amsterdam.

Geringe hinder tijdens werkzaamheden

Op 14 december 2009 ging officieel de schop in de grond voor de aanleg van de spitsstroken.
Tijdens de werkzaamheden hebben weggebruikers geringe hinder ondervonden. Dit blijkt uit een recent belevingsonderzoek op het project. De respondenten zijn in het algemeen positief over de werkzaamheden aan de A9 en 71% is tevreden over de informatievoorziening.

Schop 18 op de A9 Alkmaar-Uitgeest

Minister Schultz van Haegen heeft tijdens deze opening ook de schop in de grond op de A9 Alkmaar-Uitgeest gemarkeerd, de 18e schop voor de Spoedaanpak Wegen. Hier is Rijkswaterstaat begin november gestart met de aanleg van spitsstroken ter lengte van 10 kilometer in beide richtingen. De A9 is voor het wegverkeer de belangrijkste schakel tussen de regio Heerhugowaard-Alkmaar-Langedijk, de kop van Noord-Holland en de Randstad.

Knelpunten aanpakken

De beide A9 projecten zijn onderdeel van het programma Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. De Spoedaanpak kenmerkt zich door eenvoudigere en snellere procedures, uiteraard met behoud van inspraakrecht van betrokkenen. Bij de dertig Spoedaanpakprojecten gaat vóór mei 2011 de schop in de grond en bij tien daarvan wordt vóór mei 2011 het lintje geknipt. Inmiddels is bij 18 projecten de schop de grond ingegaan. Twee trajecten zijn al geopend.

Documenten en publicaties

Sneller infrastructuur aanleggen

De besluitvorming over en de aanleg van nieuwe snelwegen, spoorlijnen en vaarwegen duurt gemiddeld 14 jaar. Dat is te lang en moet ...

Onderwerp | 11-12-2009 | VenW

Afzender


* Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051