Gemeente Helmond


Begroting voor 2011 vastgesteld

Tijdens een drukbezochte raadsvergadering heeft de gemeenteraad op donderdag 11 november de begroting voor 2011 vastgesteld.

Tijdens een drukbezochte raadsvergadering heeft de gemeenteraad op donderdag 11 november de begroting voor 2011 vastgesteld. De raadsfracties reageerden op de begrotingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders. Hieruit kwamen twee belangrijke wijzigingen naar voren.

MEC en hondenbelasting

Ten eerste gaf de raad aan dat het Milieu Educatie Centrum (MEC) in ieder geval nog een jaar langer wordt ondersteund. Het voorstel was om hier vanaf volgend jaar mee te stoppen. De tweede belangrijke wijziging gaat over de hondenbelasting. Het voorstel was om dit te verhogen van 51 euro naar 72 euro voor de eerste hond. De raad heeft echter besloten om het bedrag slechts te verhogen tot 54 euro.

Bibliotheek

De voorgenomen bezuiniging op de bibliotheek is door de raad in stand gehouden. Een werkgroep van medewerkers van de biblitoheek en de gemeente gaat wel onderzoeken hoe de wijkvoorzieningen in de toekomst anders kunnen worden vormgegeven.

Overzicht

Ook voor de overige gemeentelijke belastingen (OZB, rioolrecht, afvalstoffenheffing) is besloten om deze alleen te verhogen met de inflatiecorrectie (0,8%). Via onderstaande link kunt u zien waar in 2011 het geld vandaan komt (de baten) en waar het naartoe gaat (de lasten). Verder ziet u een overzicht van de belangrijkste bezuinigingen voor de periode 2011-2014.

* Overzicht begroting 2011

Bezuinigen, hoe zit dat?

De economische crisis is ook aan Helmond niet voorbij gegaan. Net als in alle andere steden zal er ook in onze stad fors bezuinigd moeten worden. Uitgaande van de huidige cijfers komt dat neer op zon 13 miljoen euro per jaar vanaf 2014. Maar waar komt dat getal vandaan? En waarom zoveel? Het gaat toch weer wat beter met de economie? Bezuinigingen roepen veel vragen op. Een goede reden om wethouder Yvonne van Mierlo (Financiën) eens flink aan de tand te voelen.
* Lees hier het interview met de wethouder Financiën
* Meer informatie over de begroting 2011