Dienstenbond CNV

Nieuws

15 november 2010

Principeakkoord arbeidsvoorwaardenpakket Deutsche Bank

Belangrijke stap in eenwording Deutsche Bank Nederland!

Na een viertal onderhandeldagen heeft CNV Dienstenbond tezamen met de andere vakbonden op 3 november 2010 een principeakkoord bereikt met Deutsche Bank over een nieuwe geharmoniseerde cao voor alle Deutsche Bank medewerkers in Nederland.

Inmiddels is werkgever een uitgebreide informatieronde gestart om het akkoord goed uit te leggen en vragen te beantwoorden. Wij willen ook, vanuit onze positie, het onderhandelingsproces en het bereikte akkoord toelichten. Dat doen we hierbij. Daarnaast treft u een stemformulier aan waarmee u uw stem kunt uitbrengen.

Onderhandelingen goed verlopen
Na de bekendmaking van de voorstellen van de werkgever hebben wij veel reacties gehad. Bijna alle CNV-leden bij Deutsche Bank hebben de moeite genomen om input te leveren op de voorstellen. Veel dank daarvoor want daardoor was het voor ons mogelijk om tijdens de onderhandelingen in te zetten op onderwerpen die voor de medewerkers echt belangrijk zijn.

Tijdens de onderhandelingen zijn de kaderleden van de vakbonden, tevens OR- leden van de verschillende OR-en voortdurend aanwezig geweest. Ook zij hebben dus namens hun collega's veel input kunnen leveren. Hierdoor was het voor ons ook mogelijk om op een goede basis beslissingen te nemen en uiteindelijk tot een akkoord te komen. Wij menen dat wij goede afspraken hebben gemaakt voor de medewerkers van Deutsche Bank in Nederland. Het zoeken was naar een arbeidsvoorwaardenpakket dat vergelijkbaar maar niet minder is dan uw huidige pakket. Wij menen dat dit hier het geval is en leggen deze afspraken daarom ook positief in een principeakkoord aan u voor. In de bijlage treft u de hoofdpunten van het akkoord aan, tezamen met een toelichting.

Afspraken en uitleg op intranet Deutsche Bank
De bovenstaande opsomming ziet op de hoofdpunten. Voor de volledige en geldende tekst van de afspraken, verwijs ik u graag naar de tekst van het principeakkoord op onze website. Deze tekst tezamen met een uitgebreide QenA, voorbeeld pensioenberekeningen en uitleg kunt u ook terugvinden op de intranetsite van Deutsche Bank. Uw werkgever zal het akkoord daarnaast ook persoonlijk uitleggen in personeelsbijeenkomsten de komende twee weken.

OR onderwerpen: lease en hypotheek ook duidelijk Tegelijk met de cao onderhandelingen heeft Deutsche Bank met de verschillende OR-en gesproken over de hypotheek- en leaseregelingen. Het is gelukt om hierover ook duidelijkheid te krijgen zodat u in een keer zicht heeft op het hele pakket aan arbeidsvoorwaarden. We hebben de afspraak gemaakt dat wijzigingsvoorstellen van de regelingen uitsluitend tijdens de onderhandelingen over de kop-cao zullen worden besproken met de OR. Op die manier zullen eventuele toekomstige wijzigingen steeds in het geheel van de te maken afspraken worden meegewogen. Een prima oplossing om zeggenschap over deze onderwerpen te houden.

Sociale plannen tot eind 2011 verlengd
De looptijden van de huidige sociaal plannen wordt verlengd tot en met 31 december 2011. Dit betekent voor AG dat het Sociaal Plan afgesproken met de OR wordt verlengd.
Voor de NV wordt het ISP verlengd tot en met 31 december 2011. Voor IFN wordt tevens het ISP verlengd tot en met 31 december 2011, waarbij de medewerkers die gekozen hebben voor de toepassing van de E-CAO deze toezegging behouden. CNV Dienstenbond en de andere vakbonden hebben hier mee ingestemd omdat dit rust en zekerheid biedt voor 2011. In de loop van 2011 zullen DB en de vakbonden overleggen over een nieuw Sociaal Plan en de ingangsdatum daarvan.

Stemming
Natuurlijk horen wij heel graag uw reactie op het bereikte akkoord. Zoals gezegd, zijn wij tevreden met het behaalde resultaat. Wij hopen u ook.
Pas nadat de leden hebben gestemd en akkoord zijn, kan Deutsche Bank het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket invoeren per 1 januari 2011.

Wij vernemen graag uw stem, via bijgevoegd stemformulier, vóór vrijdag 3 december a.s. per post of per email aan Sandra Hendriks, s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.

Vragen
Het zijn ingewikkelde en belangrijke onderwerpen, dat realiseren wij ons goed. Stel uw vragen dus zeker. Natuurlijk kunt u contact opnemen met uw cao onderhandelaar, Sandra Hendriks,
s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. Daarnaast kunt u altijd contact zoeken met het CNV kaderlid die tijdens de onderhandelingen aan tafel heeft gezeten. Dit is Alexander Roeleveld,
alexander.roeleveld@remove-this.deutsche-bank.nl. Hij kan ook vragen beantwoorden en vertellen over de onderhandelingen. Aarzel dus niet om contact op te nemen!